11.1 C
Jajce
Nedjelja, 17 listopada, 2021
Klik Jajce
BiH Jajce Online

Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Jutros je u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 5 stepeni, Ivan-sedlo 10, Bihać, Drvar, Gradačac, Livno, Sokolac, Srebrenica 11, Banja Luka, Bijeljina, Jajce, Prijedor, Sanski Most, Tuzla 12, Bugojno, Sarajevo, Zvornik 13, Doboj, Grude, Zenica 14, Mostar 15, Trebinje 16, Neum 17 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati oblačno vrijeme s kišom i pljuskovima. U Hercegovini se očekuje i grmljavina. Intenzivnije padavine se očekuju u Krajini, lokalno u Hercegovini i centralnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren promjenljivog smjera.

Dnevna temperatura vazduha od 10 do 16, na jugu do 18 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su nepovoljne.

Osjetljive osobe trebaju posvetiti pažnju adekvatnom odijevanju obzirom da će osjet hladnoće biti izraženiji, usljed većeg sadržaja vlage u vazduhu i nižih temperature u odnosu na protekli, natprosječno topli period.

Povećano naoblačenje, padavine i zahlađenje, kod meteoropata i hroničnih bolesnika će uzrokovati reakcije u vidu reumatskih bolova, glavobolje, iscrpljenosti, promjene raspoloženja.

Neophodno je redukovati aktivnosti.

—–

BIHAMK

Otežano odvijanje saobraćaja zbog velike količine vode na kolovozu

Zbog povremeno jakih pljuskova i veće količine vode koja se zadržava na kolovozu, otežano je saobraćanje na većini puteva u BIH. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke. Izdvajamo putne pravce: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Buna-Masline, Sarajevo-Foča, Jajce-Banja Luka, Bugojno-Novi Travnik, Rogatica-Višegrad i Turbe-Karanovac. Apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode uvjetima na putu.

Na autoputu A-1, zbog radova na dionici Sarajevo sjever-Podlugovi, saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

U tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica zbog sanacionih radova tokom dana saobraća se jednom trakom naizmjenično, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima u vremenu od 23 do 04,30 sati, saobraćaj je u tunelu obustavljen.

Na putu Tuzla-Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Sporije saobraćanje zbog izvođenja sanacionih radova moguće je i na putnim pravcima: Donji Vakuf-Jajce, Topčić Polje-Žepče, Grude-Ljubuški, Livno-Šuica, Hutovo-Stolac i Jezero-Šipovo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)

Agencije

The post Oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Povezane vijesti

Jajački ‘Kumite’ osvojio 6 medalja u G. Vakufu

Jajce Online

Uprkos brojnim najavama, veće količine vakcina tek se očekuju

Jajce Online

Mostarski sporazum jedni vide kao deblokadu, drugi kao definitivnu podjelu grada

Jajce Online