Connect with us

BiH

Obustavljeno istraživanje rudnika zlata kod Fojnice, mještani blokiral…

Jajce Online

Published

onKompanija BBM iz Sarajeva obustavila je istraživanje rudnika zlata u Bakovićima kod Fojnice nakon što su im mještani ovog naselja blokirali put koji vodi do rudnika.
Naime, kako je rekao Mirza Muratović, rukovoditelj službe marketinga kompanije BBM, blizu 50 nezadovoljnih mještana blokiralo je ulicu kojom rudari sada ne mogu proći s mašinama do rudnika.
-Ne želimo nikakve konflikte. Naši rudari će u ponedjeljak izaći na prosvjede pred zgradu Srednjobosanskog kantona. Mještani žele da se odmaknemo od njihovih kuća 500 metara, jer smatraju da istraživanjem ugrožavamo njihovo zdravlje. Mi imamo sve dozvole za istraživanje i ni na koji način dosadašnjim istraživanjem nismo utjecali na mještane, kazao  je Muratović.
Kompanija BBM dosad je uložila blizu dva milijuna KM samo za papirologiju kako bi dobili dozvolu za istraživanje. Međutim, nakon što su bagerima počeli odvoziti jalovinu iz rudnika, mještani su počeli negodovati kako oni ustvari eksploatiraju zlato. Iz BBM-a se još nisu oglasili u vezi s tim da li je njihovo dosadašnje istraživanje potvrdilo kako rudnik raspolaže rudama zlata i srebra.
Prije nego su radnici BBM-a počeli radove, mještani Bakovića su u svibnju 2015. godine dali koncesiju i urbanističku suglasnost kompaniji BBM za istraživanje rudnika. Na osnovu toga kompanija BBM je dobila odobrenje za detaljna geološka istraživanja rudnika od Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. Međutim, mještani su se poslije počeli buniti zbog eventualnih šteta za okoliš, a tražili su i korist u smislu zapošljavanja lokalnog stanovništva. Iz kompanije BBM tvrde kako ne postoji opasnost za zdravlje ljudi, kao ni zagađenja pitke vode u Bakovićima.

Podsjećamo, naselje Bakovići je do 1939. godine bilo svjetski poznato po jednom od najvećih nalazišta zlata i srebra u ovom dijelu Europe.
 
 
(drukciji.ba)


The post Obustavljeno istraživanje rudnika zlata kod Fojnice, mještani blokirali put appeared first on Jajce-Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement