Connect with us

Jajce

Očistili odmaralište na putnom pravcu Jajce

Avatar

Published

on

Članovi Omladinskog kluba „Dijamant“ i Ženskog odbojkaškog kluba „Jajce- Nansen” kontinuirano kroz eko-akcije i uređenju životne sredine podižu nivo svijesti o zaštiti životne sredine kao i preispitivanje društvene odgovornosti mladih u zajednici.

Jednu takvu akciju, prilikom putovanja na sportsko nadmetanje realizirali su nedavno na magistralnom putu Jajce- Donji Vakuf.

-Na ovoj putnoj relaciji zatekli smo odmaralište koje je bilo zatrpano različitim otpadom. Samo inicijativno smo se organizirali te uredili isto. Naša zemlja obiluje s mnogim prirodnim ljepotama, ali očigledan je primjer da u našem društvu nema dovoljn svijesti i osjećaja za takva bogatstva – rekao je Šekib Makić, trener Ženskog odbojkaškog kluba „Jajce- Nansen.

Podizanje svijesti

Jedno od ključnih obilježja današnjeg vremena su nagomilani ekološki problemi, a  proces ekološkog osvješćivanja postao je imperativ današnjice. U rješavanje ovog problema uključene su mnoge institucije, ali ovaj problem će najprije biti psihološke naravi.

-Nažalost, mnoga prekrasna mjesta koja služe kao odmarališta tretiraju se kao odlagališta smeća. Ovo stanje se mora mijenjati tako što ćemo zajedno raditi na zaštiti dragocjenih prirodnih resursa i podizanju svijesti o potrebi aktivnog sudjelovanja svih u očuvanju ovog prekrasnog planeta – istakao je Makić.

Članovi ovog udruženja i sportskog kolektiva iz Jajca tokom svoga postojanja organizirali su nekoliko eko-akcija te sproveli niz radionica uglavnom s mlađim uzrastom.

Oni smatraju da zagađena okolina nije borba s prirodom već borba čovjeka sa svojom sviješću. Ukoliko se ovo stanje rapidno ne promjeni stanje i nove generacije ne nauče da čuvaju svoju životnu sredinu, otpad će postati globalni problem.

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement