Connect with us

BiH

Od 1. jula jeftiniji roaming u državama regije, osim kad idete u Hrvat…

Avatar

Published

onOd 1. jula ove godine doći će do smanjenja cijena telefonskih poziva u međusobnom roamingu za korisnike usluga mobilnih operatera koji posluju u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori te Makedoniji.
To će se pozitivno odraziti na telefonske račune korisnika koji putuju i borave u ovim zemljama koje su potpisnice regionalnog Sporazuma o sniženju cijena roaminga u javnim mobilnim telekomunikacijskim mrežama.
– Ovaj sporazum je potpisan 29. septembra 2014. Stupio je na snagu u junu 2015. Nakon toga naše vijeće je donijelo odluku kojom su definirane maksimalne prosječne veleprodajne i maloprodajne cijene poziva – izjavila je za Faktor Amela Odobašić, glasnogovornica Regulatorne agencije za telekomunikacije BiH.
Cijene dolaznih i odlaznih poziva su odmah pale. U periodu od 30. juna 2015. do 30. juna 2016. maksimalna maloprodajna cijena odlaznog poziva iznosila je 0,29 eura, a dolaznog poziva 0,08 eura po minuti bez PDV-a.
Od 1. jula 2016. do 30. juna ove godine maksimalna maloprodajna cijena iznosi 0,24 eura po minuti odlaznog poziva, a 0,07 eura je maksimalna maloprodajna cijena dolaznog poziva bez PDV-a.
Od 1. juna ove godine cijene će iznositi maksimalnih 0,19 eura po minuti za odlazne pozive iz roaminga i 0,05 eura za dolazne pozive. Maksimalna maloprodajna cijena SMS poruke iznosit će 0,06 eura. Prijem SMS poruke ne smije se naplaćivati.
Što se tiče mobilnog interneta, maksimalna maloprodajna cijena megabajta trenutno je 0,45 eura, a od 1. jula ove godine ona će biti 0,20 eura.
Budući da se ovaj sporazum ne odnosi na zemlje članice Evropske unije, u kojoj će plaćanje dodatnih cijena za roaming od 1. juna biti ukinut za korisnike mobilnih mreža koje posluju u EU-u, građani BiH i drugih zemalja potpisnica regionalnog sporazuma i dalje će plaćati značajne iznose kod putovanja u EU pa tako i u susjednu Hrvatsku koja nije potpisnica regionalnog sporazuma.
 
(Faktor.ba)
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement