Connect with us

BiH

Od izbjeglice do kandidata za Parlament EU

Avatar

Published

onNaida Ribić iz Jezera kod Jajce vihor rata odveo je u Holandiju. Iako je mislila da će to biti samo privremeni izbjeglički dani, i danas živi u Bredi, a u međuvremenu je izgradila karijeru u ovoj zemlji.
Osim što uspješno vodi privatni biznis, društveno je angažirana, bavi se kulturnim i humanitarnim radom…
Uz sve to, kandidatkinja je stranke Denk za ulazak u Evropski parlament.
-I ranije sam imala pozive da se aktivno uključim u politički život, ali nisam mogla zbog obaveza i najvažnije uloge u životu. Bila sam samohrana majka i odgajala sam dva sina. Ponovo sam dobila poziv i ponudili mi da budem na listi što nisam mogla odbiti jer je velika čast za mene. Sama činjenica što sam izabrana za mene mnogo znači – govori nam Naida Ribić, koja želi da bude primjer i ostalim ženama kako trebaju da se bore.

Jedno vrijeme je bila i potpredsjednica Sveza dijaspore BiH, a i danas obnaša funkciju predsjednice Biznis kluba bh. privrednika u Holandiji koje nije aktivno kao nekad.
-Od prvog dan bila sam prisutna na raznim projektima što se tiče bh. dijaspore. Sve sam radila isključivo s velikom ljubavlju i nisam nikad gledala materijalnu stranu. Svjetski savez dijaspore može puno toga da uradi, ali nisu se bazirali na strateške planove već su prilagodili samo ciljanim grupama – kaže Ribić, koja je odbila da se ponovo kandiduje kao predstavnik iz Holandije.

Prije dvije godine osnovala je Radio bh. dijaspore, a gosti su joj bile poznate ličnosti iz svih sfera javnog i političkog života u našoj zemlji.
-Dijaspori je falio medij koji će nas adekvatno zastupati i ispričati našu stranu priče. Svjedoci smo da su naše manifestacije slabo bile popraćene od strane drugih medija. Ovaj radijski projekt je skroz nezavisan, pričamo dobre priče i želimo stvoriti jedan dobra most između dijaspore i naše domovine – navodi ona.

Dokumentarni film „Neki drugi svijet” govori o opstojnosti Bošnjaka i bosanskog jezika u Turskoj, a snimila je sa Mustafom Hadžiibrahimovićem.

-Film je sniman 2010. godine u selu Halilbeyli u Turskoj, koje se nalazi blizu Izmira. U njemu već vise od 120 godina žive Bošnjaci, koji nakon pet generacija i dalje pričaju autentični bosanski jezik i njeguju bosanske običaje. Osim toga snimila sam još jedan dokumentarni film „Alisin izlazak u svijet“ na koji sam posebno ponosna, a pripremam i o Davidu Dragičeviću već sam skupila dosta materijala – ističe Naida Ribić.

Naida često ističe svoje porijeklo ona kaže da joj rodno Jezero teče kroz vene, a ljubav prema rodnoj grudi odražava kroz FB grupi „Jezero – Mala bosanska Venecija“.
-Često dobijem od prijatelja male žabice, imam ih kući na desetine. Nas iz Jezera popularno zovu Žabari na što sam posebno ponosna. Danas u Jezeru nema ni žaba kao nekad, a najveća žalost sto nema mladih ljudi, niti onih koji su stručni i spremni da realiziramo neke projekte. Ali zbog određenih političkih situacija to je nemoguće jer se ne slažem se s lokalnom politikom – kazala je Naida Ribić za kraj našeg razgovora.

Ona smatra da lokalna zajednica može puno doprinijeti afirmaciji društva jer je nezavisna od samog vrha, da trebaju doći samo stručni ljudi, a ne onih preko stranke.
Sve što bi trebalo uraditi s dijasporom je da se napravi dobar ekonomski plan i krene u njegovu realiziraju kroz razna ulaganja, jer dosta je naših ljudi spremno da pomogne, ali neke druge stvari sprječavaju ih u tome.
 
 
(avaz)
Objava Od izbjeglice do kandidata za Parlament EU pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement