Connect with us

Jajce Online

Od karatea se može odlično živjeti, ali ne u BiH

Avatar

Published

onIvona Ćavar članica je Univerzitetskog karate kluba Neretva, aktuelna prvakinja BiH i osvajačica bronzane medalje na Evropskom karate-prvenstvu. Rođena Splićanka koja živi u Mostaru proglašena je i za najbolju sportistkinju u gradu na Neretvi u 2018. godini. Izbor karatea za Ivonu nije bio težak.
Najdraže odličje
– Karate sam počela trenirati po uzoru na starijeg brata, i zavoljela sam taj sport već od malih nogu. Kroz cijelu karijeru nastupam za reprezentaciju BiH, a da li će biti promjena, ovisi kamo će me sportska i akademska karijera odvesti – kaže Ćavar.
Smatra da je karate kao najtrofejniji sport u BiH da je jako zapostavljen.
– Što se tiče države, ispuni obaveze koje mora, ali općenito jako loše cijenjen sport s obzirom koliko uspjeha nosi sa sobom – naglašava bh. karatistkinja.
Od mnogobrojnih medalja, naša sagovornica je izdvojila jednu najdražu. To je svjetska seniorska bronza iz Linca 2016. godine.
– Osvojila sam je nakon nekoliko godina stagnacije, i ostavila dosta treninga, znoja iza nje. To je čini posebnom po sebi – otkriva ambiciozna karatistkinja.
Za Ivonu mnogi kažu da je opuštena, malo hiperaktivna i tvrdoglava. No, uvijek s pozitivnim stavom i osmijehom.
– Najviše me odmara trening, druženje s porodicom, prijateljima i putovanja. Ipak, od svega najviše volim putovanja, a svaki grad ima nešto svoje. Istaknula bih Tokio i Rim kao posebne – kaže naša sagovornica koju, s druge stane, zamara lijenost i gubljenje vremena, ne radeći nista korisno.

Mnogo ulaže
Osim što je uspješna na borilištu, Ivona dosta ulaže i u obrazovanje, a trenutno privodi kraju studij Kineziologije.
– Pored karatea ne želim zapostaviti akademski dio, i ustrajem u tome. Za dva mjeseca završavam studij Kineziologije. Također se pored karatea, jako dobro pronalazim u tom dijelu. Od karatea se može živjeti odlično, no kod nas je to već malo problem – ističe najbolja sportistkinja BiH za 2016. godinu.
Idealan tip muškarca
Zbog svog izgleda Ivona, slovi za jednu od najatraktivnijih bh. sportašica.
– Mislim da se dobro za sada nalazim s komplimentima, a idealan tip muškarca bi vjerovatno bio sportski tip, pozitivan, ambiciozan – kaže zgodna Splićanka s mostarskom adresom.
Radim ono što volim 
Motivaciju crpi iz svojih ambicija i već ostvarenih rezultata.
– Postignuti rezultati me tjeraju na još više, a najveća i najbitnija ambicija je ona da radim ono što volim – ističe Ćavar te mladima poručuje da se naoružaju stpljenjem, trudom, zalaganjem i pozitivnim životnim stavom.
TRENUTNO
još traju kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju. Moja želja je da se plasiram na Olimpijadu – ističe Ćavar.
 
 
(avaz)
Objava Od karatea se može odlično živjeti, ali ne u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement