Connect with us

Kultura

„OD KULINA BANA I DOBRIJEH DANA“ – VITEŠKA PROMENADA VITEZOVA KRALJEVS…

Avatar

Published

on 
29.08. 2019. godine povodom obilježavanja 830. godišnjice Povelje Kulina bana, održana je viteška promenada u gradu Sarajevu.
 

Viteška promenada održana je u sklopu trećeg internacionalnog  festivala „Grad“  pod vodstvom Ibrahima Spahića, direktora Međunarodnog centra za mir i osnivača festivala.
Program je započeo okruglim stolom vitezova umjetnosti kralja Arta kojeg je otvorio prof. dr. Dženan Dautović, a zatim je nastavljen Viteškom promenadom udruge Vitezova kraljevskog grada Jajca.
Promenadu je predvodio predsjednik udruge Anđelko Barić dok su u programu sudjelovali glumci Ermir Smajić, Emir Ibrahimović, Faruk Uščuplić, Adi Omić i Irfan Kasumović iz Tuzle te Sarajevo Drum Orchestra. Ulogu Kulina bana izveo je akademski grafičar i profesor likovne umjetnosti Boris Ladan.

Performans na trgovima grada pripremio je Leonard Valenta.
Organizator ovog obilježavanja je Međunarodni centar za mir a suorganizatori su Centar za kulturu i mlade Općine Centar, Collegium Artisticum i KSC Skenderija.

Udruga „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ osnovana je početkom godine, te je za kratko vrijeme postojanja sudjelovala na nekoliko događaja u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. Vrlo  uspješno promovira bogatu kulturno-povijesnu baštinu grada Jajca i ostavlja snažne utiske na manifestacijama što je izrodilo značajne suradnje i brojne pozive na srednjovjekovne bitke. U rujnu, slijedi sudjelovanje na manifestacijama srednjovjekovlja gradova Šibenika i Požege u Republici Hrvatskoj.
„Sudjelovanje na festivalu „Grad“ u Sarajevu značajno je doprinijelo promociji same udruge, a naročito grada Jajca. U skladu s našim viteškim kodeksom, rado se odazivamo na pozive sudjelovanja u događajima koji promoviraju našu povijest i kulturu. Povelja Kulina bana važan je dio naše povijesti, stoga nam jer bila izuzetna čast sudjelovati i predvoditi događaj u kojem su sudjelovali pripadnici različitih nacionalnosti gdje smo zajedno izveli mimohod i čitanje povelje Kulina bana“ kazali su iz Udruge.

Povelja Kulina bana je najstariji i najvažniji bosanski državni dokument. Napisana je 29. kolovoza 1189. književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. Diplomatski je dokument koji Dubrovčanima daje slobodu trgovanja u Bosni.
(volimjajce.com)Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement