Connect with us

BiH

Od nas bolje i zemlje u kojima se ratuje

Avatar

Published

onBosna i Hercegovina nalazi se na 89. mjestu kada je u pitanju lakoća poslovanja i jedna je od najlošije rangiranih u Evropi. Ovo su podaci iz najnovijeg izvještaja Svjetske bankeo lakoći poslovanja.
Još je porazniji podatak da se BiH, kada je u pitanju otvaranje firmi, od 190 zemalja u svijetu nalazi na 183. mjestu. Samo u Federaciji za osnivanje firme birokratija će uzeti u prosjeku 80 dana i silne pare, a da ne govorimo o živcima.
Fiskalni uređaj
Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, ocijenio je kako je sramotno da danas, uz digitalnu tehnologiju, treba izgubiti toliko dana za nešto što se može završiti za dan-dva.
– Neprijatno me iznenadilo to što je samo sedam zemalja u svijetu gore od nas. To je samo pokazatelj koliko smo nazadovali – kazao je Hadžić.
Svjetska banka navodi da je od ukupno 13 procedura za otvaranje firme, samo šest besplatno. Na PDV registraciju čeka se oko 30 dana, a za nabavku i registraciju fiskalnog uređaja 18. Prva stavka košta 40 maraka, a druga čak 700.
Pribavljanje građevinske dozvole u BiH zahtijeva više od deset postupaka i taj proces traje 193 dana, a troškovi iznose 16,3 posto od vrijednosti objekta. Tek otvorena firma, nakon ispunjene i plaćene procedure, treba čekati u prosjeku 125 dana da bi dobila struju.
Komplicirano i skupo   
Hadžić ističe da su komplicirane i skupe procedure jedan od razloga što stranci odustaju od ulaganja u našu državu.
– Kada vide ovakve pokazatelje i izvještaje Svjetske banke, samo se okrenu i odu. Praktično, sve su zemlje bolje od nas, pa čak i one koje su u ratu. Krajnje je vrijeme da se ozbiljnije krene u provođenje reformi – ističe Hadžić.
 
 
(avaz)
Objava Od nas bolje i zemlje u kojima se ratuje pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement