Connect with us

BiH

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pita potpisnice Dejtona: Da li post…

Avatar

Published

on

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pita potpisnice Dejtona: Da li post...

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH uputio je danas otvoreno pismo ambasadorima zemalja i svjedoka potpisnica Dejtonskog sporazuma, u kojem postavljaju pitanje da li Aneks 7, pod nazivom Sporazum o izbeglicama i raseljenim licima, još važi ili ne.

Pismo je upućeno ambasadama Evropske unije, Francuske, Njemačke, Ruske Federacije, Velike Britanije i Severne Irske i SAD, zbog namjere Vlade unsko-sanskog kantona da u, kako se navodi, povratničko područje, srpsko selo Medeno Polje smjesti migrante iz afroazijskih zemalja.

Kako se navodi, Odbor nema ništa protiv migranata, ali ako se smjeste u Medeno Polje treba zaboraviti Aneks 7, jer će u suprotnom i Srbi i Bošnjaci koji su se vratili napustiti Bosanski Petrovac.

Dodaje se da je pokušaj da se migranti smjeste u Medeno Polje direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, odnosno Aneksa 7, jer ako taj Aneks ne postoji u Medenom Polju i Bosanskom Petrovcu, ne postoji ni u Sarajevu, Tuzli, Mostaru i drugim dijelovima BiH.

Prema Aneksu 7 sve strane su obavezne da će preduzeti sve neophodne korake za sprečavanje aktivnosti koje bi ometale ili sprečavale povratak i ostanak izbjeglih lica i da će se stvoriti politički, ekonomski i društveni uslovi koji doprinose dobrovoljnom povratku i harmoničnoj reintegraciji izbjeglica.

 

 

(nezavisne)

Objava Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH pita potpisnice Dejtona: Da li postoji Aneks 7? pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement