Connect with us

BiH

Odgođena sjednica Vlade HNŽ: Izbor ravnatelja policije i dalje na čekanju

Avatar

Published

on

Odgođena sjednica Vlade HNŽ: Izbor ravnatelja policije i dalje na čekanju

Jedan od gorućih problema u Hercegovačko-neretvanskoj županiji proteklih sedam godina je taj što nema ravnatelja policije. Zbog takvog stanja nije moguće provoditi unutrašnju kontrolu, raspoređivati ni odlikovati policijske službenike. Nakon subotnjeg huliganskog napada na mještane u Donjoj Mahali u Mostaru, ponovo je aktuelizovano pitanje ravnatelja policije. I dalje je na čekanju jer je današnja sjednica vlade, kako je saopćeno, odgođena.

[embedded content]

Imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja policije, kako je bilo planirano, trebalo je biti jedna od točaka dnevnog reda sjednice Vlade Hercegovačko-neretvanske županije. No, sjednica nije ni održana.

PERO PAVLOVIĆ, portparol Vlade HNŽ

„Na današnjoj sjednici Vlade HNŽ bilo je u Dnevnom redu planirano nekoliko točaka dnevnog reda koje su s pravom izazvale veliku pozornost javnosti. Nakon uvodne rasprave, na zahtjev ministara iz SDA, a zbog – kako su naveli, potrebitih dodatnih konzultacija, sjednica Vlade je odgođena i održat će se najkasnije u roku od sedam dana“.

Kako saznajemo, HDZ-ov ministar unutarnjih poslova je na mjesto v.d. ravnatelja Policije imenovao trenutačnog samostalnog inspektora čemu se protivi SDA, tvrdeći da na to mjesto može doći samo glavni inspektor.

ŠERIF ŠPAGO, predsjedavajući Skupštine HNŽ (SDA)

„Mi smo, ne za dva dana nego sutra, da se imenuje ali u skladu sa zakonom. Tamo, ako zakon predviđa da prednost imaju policijski službenici sa činom glavnog inspektora, onda ne može doći prijedlog, kako imamo informacije da će biti, osoba sa činom samostalnog inspektora, znači niži po hijerarhiji“.

SLAĐAN BEVANDA, ministar unutrašnjih poslova HNŽ (HDZ BiH)

„V.d. komesara može biti glavni i samostalni inspektor. Trenutačno u MUP-u HNŽ-a imaju tri glavna inspektora, s tim da je jedan glavni inspektor stekao uvijete za mirovinu, međutim, kao i dobar dio njegovih kolega koji su stekli uvjete za mirovinu, koriste situaciju da ne postoji komesar policije tj. nema osobe koja im može potpisati rješenje o mirovini i oni još uvijek rade“.

Dogovor između SDA i HDZ-a BiH je da ministar i ravnatelj policije ne mogu biti iz istog naroda. To, kao i brojna druga pitanja, oporba smatra lošom trgovinom dvije vladajuće stranke u Županiji.

SLAVEN RAGUŽ, zastupnik u Skupštini HNŽ (HRS)

„Imamo situaciju da je ministar Faladžić samovoljno i protuzakonito, što je Sud dokazao, prestao isplaćivati plaću bivšem ravnatelju bez da je imenovan novi. Dakle, imamo jedan kaos čiju odgovornost snose dvije vladajuće partije u ovoj županiji i koji iz razloga svoje političke trgovine nisu doveli MUP u red, kakav bi taj red trebao biti.“

ANER ŽULJEVIĆ, zastupnik u Skupštini HNŽ (SDP)

„Ta trgovina koja vlada između SDA i HDZ je dovedena do usijanja, da su na kraju izgubili svi u tom procesu. Znači, oni su htjeli da imaju jedni sve, drugi sve. Na kraju nemaju ni jedni ni drugi ništa ali su najviše izgubili građani i policajci koji, praktično, sa svoje strane pokušavaju da očuvaju sistem sigurnosti u funkciji.“

Model imenovanja ravnatelja Policije dobro je zamišljen, ali teško provodiv u djelo, smatraju stručnjaci.

SANDI DIZDAREVIĆ, profesor kriminalističke psihologije

„Ovdje je to isključivo politički dogovor, odnosno politički ne-dogovor dvije političke stranke i, nažalost, ako je netko očekivao da će to ići tek tako jednostavno, bojim se da neće.“

Imenovanje ravnatelja Policije neće preko noći riješiti nagomilane probleme. Trenutačno u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije nedostaje 228 policijskih djelatnika, 64 namještenika, dok 50 uposlenika, zbog nepostojanja ravnatelja, ne može otići u mirovinu.

BHRT

The post Odgođena sjednica Vlade HNŽ: Izbor ravnatelja policije i dalje na čekanju appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement