Connect with us

BiH

Odlučuju o našoj imovini, a ništa nas ne pitaju

Avatar

Published

onOdbornici Skupštine općine Foča prihvatili su informaciju “Elektroprivrede RS” o gradnji hidroelektrana Buk Bijela, Foča i Paunci na rijeci Drini.
Tri objekta
Prema pojašnjenjima direktora “Elektroprivrede RS” Luke Petrovića, radi se o tri objekta snage veće od 180 megavata, čija bi gradnja koštala 425 miliona eura. Vlada Republike Srpske ove projekte planira realizirati u saradnji s “Elektroprivredom Srbije”, koja bi imala 51 posto udjela u vlasništvu.
– Imali smo prezentaciju bez tehničkih detalja, u smislu koje parcele se potapaju, tako da nije ni bilo elemenata za diskusiju. Sve je to još na nivou idejnog projekta. Ova komisija bi trebala prikupiti sve podatke i prezentirati ih stanovnicima. Eksproprijacija oko Buk Bijele davno je završena, HE Foča bi se gradila u nekom usjeku, gdje ne bi imala dodira sa privatnom imovinom, tako da je HE Paunci jedina centrala koja će se doticati privatne imovine i kuća – kazao nam je predsjedavajući Skupštine Izet Spahić.


Spahić: Prikupiti sve podatke

Oglasili su se i građani Paunaca, Čaira, Karačića, Ribara i Jošanice, koji su odbornicima u Skupštini uputili pismo protestirajući zbog planova o gradnji hidroelektrana koje bi njihov život učinile nemogućim.
Braniti živote
– Djelovanjem neodgovornih političara, energetskih lobista i novopečenih tajkuna, koji su za Drinu vezani samo nezajažljivim ličnim interesima i profitom, nanijela bi se trajna i nemjerljiva šteta, koja nema veze s općim interesom građana RS i BiH, a još manje lokalne zajednice. Odlučuju o nama, našoj imovini i našim sudbinama, a da nas o tome ne pitaju i pokušavaju dovesti pred svršen čin, kao da i ne postojimo – naveli su, između ostalog, u pismu te su dodali da su spremni braniti svoje pravo na život.
Povratnička mjesta bez struje 
U općini u kojoj se planira gradnja čak tri hidroelektrane, brojna sela nemaju struju.
– Nekoliko skoro kompletnih povratničkih mjesnih zajednica, sa tridesetak sela i zaselaka, nema struje. U Jeleču su izgrađene tri male hidroelektrane, a okolna povratnička sela nemaju struju. Zatražio sam od direktora da se ovaj problem počne rješavati brže i uz aktivnije učešće “Elektroprivrede RS” – dodao je Spahić.

 
 
(avaz)
Objava Odlučuju o našoj imovini, a ništa nas ne pitaju pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement