16.3 C
Jajce
Srijeda, 28 veljače, 2024
BiH

‘Odmah obustavite izgradnju aerodroma u Trebinju’

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković uputio je jučer dopis Vijeću Ministara BiH i predsjedavajućem Zoranu Tegeltiji povodom donošenja Memoranduma između VM BiH i Vlade Srbije kojim se “utvrđuju osnovni pravci buduće saradnje, s ciljem realizacije projekta Izgradnja aerodroma Trebinje”.

Gradonačelnik Franković podsjetio je da su osim Republike Hrvatske, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisnice Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, tzv. ESPOO Konvencije kao i Protokola o strateškoj procjeni okoliša uz Konvenciju o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica (SEA protokol).”Izgradnja zračnih luka spada u popis aktivnosti odnosno zahvata na koje se primjenjuju načela i odredbe ESPOO konvencije i SEA protokola te stoga izražavamo nezadovoljstvo dosadašnjim tokom aktivnosti i nepostojanjem inicijative za dijalog s nadležnim tijelima zainteresirane države po ovom, ekološki, značajnom pitanju”, stoji u dopisu gradonačelnika Vijeću ministara BiH.

Dodao je da, ne ulazeći ekonomske i sve ostale aspekte izgradnje zračne luke na teritoriju druge države, apeluje te, pozivajući se na odredbe prethodno navedene međunarodne legislative, zahtijeva od nositelja projekta da bez odlaganja obustavi planirane naredne aktivnosti po ovom projektu, sve dok se ne ispune uvjeti ESPOO konvencije i SEA protokola.

“Odnosno dok se ne provedu sva potrebna ispitivanja utjecaja na okoliš preko državnih granica i dok se činjenično utvrdi nepostojanje utjecaja koji bi izgradnja zračne luke imala na izvorište rijeke Omble“, istaknuo je Franković.

Naime, kako zaključuje prema dostupnim informacijama, budući aerodrom trebao bi biti smješten u blizini naselja Taleža u BiH, samo na oko 8,5 km od izvora Ombla i to u krškom izrazito vodopropusnom terenu.

Podsjećamo, na posljednjoj sjednici Vijeća ministara je utvrđen Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanje Memoranduma o razumijevanju i saradnji na realizaciji infrastrukturnog projekta “Izgradnja aerodroma Trebinje” između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije.

 

 

(Klix)

The post ‘Odmah obustavite izgradnju aerodroma u Trebinju’ appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Advertisement

Povezane vijesti

U Bugojnu završen teatarski festival FEDRA

Glavni Urednik

Dedić: Unaprijediti lovstvo za 37.000 lovaca u FBiH

Jajce Online

Kome su dobrodošle priče o ratu i prekrajanju granica u BiH?

Jajce Online