Connect with us

Jajce

Održan prvi Biznis forum jajačke dijaspore (FOTO)

Avatar

Published

onJajce je danas bilo domaćin prvog Biznis foruma jajačke dijaspore koji se održao u hotelu „Turist ‘98”.

Domaćin je ovog susreta bila je Općina Jajce, a forum se održao pod temom „Iskustva i poslovno umrežavanje s dijasporom” pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prva i izbjeglice BIH, Vlade Švicarske u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH.
Potencijale grada Jajca predstavio je Ante Brtan, ravnatelj JU „Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca“, a u panel diskusijama učestvovatli su uspješni privrednici s područja ove općine, koji su pokrenuli svoje biznise vrativši se iz zemalja EU.

Današnji forum otvorio je načelnik općine Jajce Edin Hozan, a prisutnima su se obratili još Ivo Šimunović, presjedavajući OV Jajce, dr. Nisvet Hrnjić, ministar u Vladi SBK, Tahir Lendo premijer Srednjobosanskog kantona te brojni drugi gosti.
Prema popisu stanovništva iz 1991. godine u Jajcu je živjelo 45.000 stanovnika. Danas, prema dostupnim informacijama, u Jajcu živi oko 27.000 stanovnika. Prema analizama u zemljama EU živi preko 10.000 Jajčana.
Dakle, gotovo 40 posto Jajčana nalazi van Jajca i granica naše domovine. Samo u Švedskoj danas živi više od 6.000 naših sugrađana, veliki broj se nalazi u Danskoj, Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj i drugim zemljama Evropske unije i oni su naša najjača veza sa Evropskom unijom.

Brojne aktivnosti
Konkretne aktivnosti s dijasporom počinju organizacijom sastanka Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore u Jajcu (oktobar 2007. godine) i potpisivanjem Protokola o saradnji sa gradom Piacenza (Italija) na inicijativu Udruženja “Bosna i Hercegovina van granica” (Oltre i Confini) iz Piacenze. Ova italijanska općina prihvatila je veliki broj bosanskohercegovačkih izbjeglica među kojima najvećim dijelom Jajčana.
Jubilarni susreti na Plivskim jezerima – Jajce DI-LOK 2010, kulturno-sportska manifestacija koja je 2010. godine u Jajcu bila u znaku okupljanja BH građana koji privremeno žive izvan svoje zemlje. Pokrovitelj manifestacije bila je Općina Jajce, organizator nevladine organizacije, a partner Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Grad Štokholm.
Nominacija uže gradske jezgre Jajca na Listu UNESCO spomenika projekat je u čijoj promociji izvan granica najvećim dijelom učestvuje dijaspora Jajca. Jedan od koraka bila je i Izložba „Jajce, kraljevski grad“ nastala u želji da se široj publici predstavi bogatstvo kulturno-historijske i prirodne baštine Jajca.
Pariz, Göteborg, Helsingborg, Stockholm, Malmöe, Zagreb, Virovitica gradovi su u kojima je predstavljena Izložba „Jajce kraljevski grad“. Svojevrsni domaćini izložbe bili su Jajčani koji privremeno borave u Francuskoj, Švedskoj i Hrvatskoj.
Općina Jajce prepoznala je resurse u svojim građanima koji su privremeno utočište pronašli izvan granica svoga grada i svoje države i uspostavom prijateljskih veza s gradovima u kojima danas žive Jajčani pokušava povezati Jajce, njegove građane i gradove koji su pružili utočište Jajčanima.
Na inicijativu Jajčana koji žive u pokrajini Örebro, gotovo njih 1.500, potpisan je Protokol o saradnji Jajca sa Hallsbergom.
Općina Jajce potpisala je protokol o saradnji s gradom Virovitica, Republika Hrvatska, u kojem također žive Jajčani. Uspostava prijateljskih veza s gradom Ottensheim iz Austrije rezultat je aktivnosti Jajčana koji žive u ovom gradu.

Velika podrška
Jajčanima, u dopremanju školske opreme, računara, bolničkih kreveta, odjeće, hrane i različite opreme, pružili su naši građani koji žive u Danskom gradu Holstebro predvođeni Udruženjem Jajčana “Vodopad”, zatim Njemačkog grada Hude…
Saradnju s Općinom Jajce i podršku građanima pružili su Jajčani koji žive i rade: u Danskoj Haris Nuhanović, u Njemačkoj Goran Lulić, Italiji Medaga Hodžić, Švedskoj Robert Mešić i Sedin Keljalić, Austriji Refik Dželilović i Zijad Plivac, Hrvatskoj Pejo Spajić i Slavko Jelica, Švicarskoj Zijad Žužo…
Direktne investicije
Procjena ukupnog iznosa investiranja iz dijaspore u našoj općini iznosi 5.000.000,00 KM. Dominira ulaganje u metaloprerađivaču industriju koja generira i najveće prihode. Pored metaloprerađivačke industrije zastupljena je i drvna industrija, turizam i ugostiteljstvo, usluge zdravstvene zaštite i građevina.
• THERMOFLUX d.o.o. Jajce (metaloprerađivačka industrija) – proizvodnja kotlova i kamina na pelet i automatskih kotlova
• NIRBO d.o.o. Jajce (drvna indstrija) – proizvodnja namještaja
• PZU PRUDENT Jajce (usluge zdravstvene zaštite) – stomatološka klinika
• JAJCETOURS d.o.o. Jajce (turizam i ugostitejstvo) – hotel, autokamp
• TRIMGRAD d.o.o. Jajce (građevina)
Općina Jajce jedna je od deset općina koja je potpisivanjem Memoranduma o saradnji s UNDP-om postala je dijelom projekta „Dijaspora za razvoj” Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH i u nastavku njegove implementacija.
Uspješno su implementirali projekt „Migracije i razvoj“ i u svoju razvojnu strategiju uključili saradnju s dijasporom, kao jedan od važnih ciljeva, pa će nastavak projekta doprinijeti boljoj saradnji s dijasporom i razvoju lokalne zajednice.
E-matičar
S ciljem olakšavanja građanima da dođu do svojih dokumenata, Općina Jajce je kreirala mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva i dobijanja traženih uvjerenja i izvoda iz matičnih knjiga na kućnu adresu.
Na ovaj korak Općina Jajce se odlučila najvećim dijelom zbog svojih građana koji žive i rade izvan granica naše zemlje. Također, na ovaj način olakšano je dobijanje uvjerenja i izvoda iz matičnih knjiga i za Jajčane i sve one rođene u Jajcu koji žive na prostoru BiH. E-MATIČAR je kreiran u okviru projekta „Dijaspora za razvoj”.
 
 
(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement