24.9 C
Jajce
Nedjelja, 14 kolovoza, 2022
BiH Jajce

Održana “Eko regata – zajedno do čiste Plive”

Općina Jezero bila je danas domaćin manifestacije „Eko regata – zajedno do čiste Plive“ u okviru koje je uz podršku raftera, kajakaša i ostalih zaljubljenika u ovu rijeku provedena akcija čišćenja obala ove rijeke i uljepšavanja plovnog puta.

U projekt su uključene općine Šipovo i Jajce, a cilj mu je razvijanje ekološke svijesti stanovništva o potrebi očuvanja okoliša.

Predsjednica OV Jezero Dragana Karaga kazala je novinarima da je regata od velikog značaja za lokalnu zajednicu i da je njen cilj čista rijeka Pliva, što se ovim i sličnim projektima i postiže.

Načelnik Općine Šipovo Milan Kovač naglasio je da ovom akcijom žele potaknuti građane da se uključe u zaštitu rijeke, a načelnik Općine Jajce Edin Hozan kaže da su Jajce, Šipovo i Jezero povezani prirodom, zemljopisom i potreba zajedničkog održavanja ovog područja.

Janko Aleksić iz Jezera, koji ima 73 godine, kaže da je odrastao uz Plivu i da je emotivno vezan za ovu krajišku ljepoticu.

“Svaki svoj slobodni trenutak posvećujem Plivi, rijeci koja je za mene najljepša na svijetu. Očaran sam njenom ljepotom, ali i izuzetnim ribljim fondom, gdje najviše ima potočne pastrmke i lipljena”, dodao je Aleksić.

“Eko regata – zajedno do čiste Plive”, počela je u nedjelju, 24. srpnja, u Šipovu, a završava sutra u Jajcu čišćenjem korita Plive, nedaleko od vodopada.

Govoreći o prvom danu regate, Velid Hrnjić iz Planinarskog društva Ćusine navodi da je “oko 150 učesnika na 16 čamaca uživalo je u nestvarno lijepom prirodnom okruženju koje krasi rijeku Plivu. Osim uživanja i zabave malo smo i radili. Imali smo manji problem sa nedostatkom smeća u gornjem dijelu toka. Dugogodišnji napori su urodili plodom i rijeka je čista kao suza. U donjem dijelu smo uspjeli prikupiti par vreća smeća. Sve u svemu, Pliva je puno čišća cijelom svojom dužinom. Zajedno sa nama na čamcu je veslao načelnik općine Šipovo, Milan Kovač koji se pokazao kao odličan domaćin. Za sve učenike je pripremljen ručak i osvježenje.”

Regata se organizira u suradnji općina Šipovo, Jezero i Jajce, Planinarskog društva Ćusine iz Jajca i OSCE-a.

 

Nezavisne.ba/FB/Klik Jajce

Povezane vijesti

U Hrvatskoj 73 nova slučaja zaraze, dvoje umrlih

Jajce Online

HDZ 1990 Travnik: OV danas je izglasalo daljnju ‘devastaciju’ Vlašića

Jajce Online

U Jajcu spaljeno 1,7 tona droge koja je zaplijenjena u BiH

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!