Connect with us

Jajce

Održana tradicionalna manifestacija “Kosidba na Ćaninom polju”

Avatar

Published

on

Danas je na Ćaninom polju kod Jajca održana tradicionalna 9. manifestacija “Kosidba na Ćaninom polju” koja je okupila nekoliko stotina kosaca i gostiju. Manifestaciju organizira gosp. Marjan Marušić na svome ranču (“Šimin ranč”), a od ove godine i uz podršku MZ Mile.

Načelnik općine Jajce, gosp. Edin Hozan financijski je pomogao organizaciju ove manifestacije s iznosom od 1.000,00 KM iz općinskog granta za turizam dajući time na značaju same manifestacije jer bi ona u budućnosti mogla postati i jedna od turističkih atrakcija našega grada, kao i druge slične manifestacije koje se organiziraju u Jajcu.

Osim Jajčana i naše dijaspore, na kosidbi su došli i gosti iz susjednih općina, Dobretića, Jezera, Šipova i Mrkonjić Grada, kao i iz Viteza, Travnika, Bugojna, Rame i Mostara.

Za razliku od prethodnih godina, kada je kosidba na Ćaninom polju bila natjecateljskog karaktera, ove godine kosci su odlučili da ova manifestacija bude revijalna tako da su svoje vještine mogli pokazati mnogi od posjetitelja koji nisu bili prijavljeni za kosidbu niti su imali svoju kosačku opremu. Među njima bilo je i omladine što nas veseli, jer je to zalog da ove tradicionalne vještine neće pasti u zaborav.

Tijekom cijele manifestacije, unatoč nesnošljivoj vrućini, članice i članovi folklorne skupine “Prijatelji” iz Jajca odjeveni u narodne nošnje zabavljali su nazočne izvedbama bećaraca i drugih pjesama.

Uz bogatu trpezu pripremljenu od strane domaćina, te vesele zvuke benda iz Šipova i raspjevane kosce, narodno veselje potrajalo je do kasno u noć.

 

Volimjajce.com

 

Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement