Connect with us

Jajce

Održana večer s akademikom Abdulahom Sidranom

Avatar

Published

on

U prepunoj biblioteci Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a stanovnici grada na Plivi i Vrbasu u petak navečer imali su priliku razgovarati i družiti se sa akademikom, esejistom, scenaristom, pjesnikom i piscem najljepših i najinspirativnijih stihova te duboko promišljenih tekstova Abdulahom Sidranom

Jajačka publika je imala priliku upoznati jednog od najzanimljivijih predstavnika bosanskohercegovačke svakodnevice. Njegovi stihove, jedinstvene i neponovljive priče i govori o brojnim zanimljivostima iz života impresionirali su mnogobrojnu publiku, među kojima je bio i manji brojni osoba iz javnog, političkog i kulturnog života grada.

Akademik Sidran oživio je neka prijeratna sjećanja, ali osvrnuo se i na ratni period, a također mogli su se čuti i njegovi stavovi o književnosti i jeziku kao i o današnjoj društvenoj i političkoj sceni.

Akademik Abdulah Sidran je jedan od najvećih pjesnika u regionu. Na svim njegovim književnim večerima sale su premale da prime sve zainteresirane posjetioce. Jedan je od rijetkih književnika za čije su se nastupe naplaćuju ulaznice. Ovoga puta u Jajcu, ulaz je bio besplatan.

Ovu književnu večer organizirao je Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u saradnji sa Hasijom Borić, bosanskohercegovačkom glumicom i režiserkom. Iz ove institucije najavljuju još kulturnih sadržaja koji će se realizirati u narednom periodu.

Sidran je objavio je 15 zbirki pjesama i knjigu autobiografske proze “Otkup sirove kože”, a najpoznatiji je kao autor scenarija za filmove “Sjećaš li se Doli Bel”, “Otac na službenom putu” i “Kuduz”.

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement