Connect with us

Kultura

Održani ‘Dani srednjovjekovlja’ u Jajcu

Avatar

Published

onAgencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca, u želji za poboljšanjem turističke ponude, prošle godine je prvi put organizirala manifestaciju pod nazivom “Dani srednjovjekovlja”, koja je i ove godine otvorena usporedo s najstarijim kazališnim festivalom u BiH – Pozorišne/Kazališne igre u Jajcu.

Ove godine manifestacija je otvorena 29. lipnja izložbom “Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele”, u suradnji s JU “Muzej Tešanj”. Središnji dio manifestacije je održan u  subotu 6. srpnja.
Povratak u bogatu i slavnu prošlost naše Domovine započeo je u gradskom parku, gdje je održano okupljanje viteških skupina, koje su potom priredile viteški mimohod središtem grada do Katakombi.

S početkom u 18:30 sati kod Katakombi je upriličena svečanost „krunidbe“ kralja Stjepana Tomaševića za što je scenarij napisao stručni konzultant prof. Leonard Valenta iz Sarajeva, koji je pribavio i prikladne kostime za kralja i njegovu svitu te pripremio glumačku družinu za ovaj sjajni nastup koji je oduševio jajačku publiku. Krunidbu kralja odigrali su članovi udruge „Vitezovi kraljevskog grada Jajca“ i drugi sudionici programa:
Boris Ladan u ulozi kralja Stjepana Tomaševića
MA Ivana Papić u ulozi kraljice Mare
Danijel Samardžić u ulozi Nikole Teste Trogiranina
Anto Žunić u ulozi Vlatka Kosače
Ivica Krakić MAK Teatar u ulozi papinog legata Luke Tolentića
MA Dragan Glavaš u ulozi pomoćnika papinog legata
MA Ivana Saraf u ulozi dvorske dame
Magdalena Samardžić u ulozi dvorske dame
Sandro Tunjić u ulozi dvorskog glasnika
Vlatko Saraf u ulozi kraljevske osobne garde
Tomislav Crnokić u ulozi kraljevske osobne garde
Mladen Ladan u ulozi kraljevske osobne garde
David Brtan u ulozi paža zaduženog za krunu.

Poslije  ceremonije „krunidbe“ kralja, upriličeno je predstavljanje poštanske markice HP Mostar „Katakombe u Jajcu“ uz obraćanje gđe. Željke Šaravanje iz HP Mostar koja je uputila prigodne pozdrave i u kratkim crtama predstavila ovo izdanje povijesne markice.
Poslije toga, sudionici programa preselili su se na gradsku tvrđavu, gdje  su organizirane radionice bosančice, mačevanja i streličarstva, te viteške igre. Radionicu bosančice vodila je gđa. Marina Saraf uz asistenciju gosp. Mirze Kapetanovića, te su brojnoj djeci demonstrirali vještine pisanja bosančice.
Radionicu streličarstva vodili su članovi udruge Anno Domini iz Koprivnice, dok su radionicu mačevanja vodili članovi Mak teatra iz Zagreba.

 
(agencija-jajce.ba)Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement