9 C
Jajce
Ponedjeljak, 11 prosinca, 2023
Bild.ba Sa Web-a

Oglasile se državne parlamentarke: Ovo je poruka ne samo Klari Buntić već svim ženama u BiH da se ne mogu osjećati sigurno

Skupina zastupnica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputila je priopćenje za javnost povodom slučaja prelmaćivanja Klare Buntić koju je pretukao suprug, bivši proslavljeni hrvatski rukometaš Denis Buntić.Priopćenje prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija:“Mi, u potpisu navedene zastupnice u Parlamentarnoj skupštini BiH, šokirane smo zbog Odluke Općinskog suda u Ljubuškom od 23. 9. 2023., kojom je odbijen pritvor u slučaju obiteljskog nasilja.

Bez namjere da se miješamo u sudbeni proces, u svoje osobno ime, kao žene i parlamentarke, potpuno jednoglasno želimo ukazati na sljedeće:Unatoč svim dokazima prezentiranim u tom slučaju koji ukazuju na kazneno djelo nasilja u obitelji sukladno Kaznenom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine, Sud je donio Odluku kojom se oslobađa pritvora optuženi Denis Buntić. Njegovom slobodom ugrožen je kazneni postupak, s obzirom na mogućnost ponavljanja kaznenog djela ili utjecaja na iskaze svjedoka.Posebno podsjećamo na nedavni tragični slučaj u Gradačcu u kojemu je stroža praksa određivanja pritvora počiniteljima obiteljskog nasilja mogla spasiti živote.Držimo da sudovi, tužiteljstva i policije u BiH moraju svojim djelovanjem ohrabrivati žene žrtve obiteljskog nasilja da prijave nasilje.Ovakvim djelovanjem sudova šalje se poruka ne samo Klari Buntić, nego i svim ženama u Bosni i Hercegovini da se ne mogu osjećati sigurno u BiH, niti očekivati pravnu zaštitu u slučaju nasilja u obitelji, pokušaja ubojstva ili drugih kaznenih djela. Takvom praksom daje se do znanja svim građanima u BiH da će žrtve uvijek imati manja prava nego počinitelji kaznenih djela i koji ugrožavaju sigurnost drugih. Samim time, sve žene u BiH se obeshrabruju da prijavljuju nasilje u obitelji, kao i druga kaznena djela koja trpe u obitelji i društvu. Ovom prigodom pozivamo Općinski sud u Ljubuškom da preispita svoju Odluku, sukladno žalbi Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije.Zajedničko priopćenje potpisuju zastupnice; Sabina Ćudić, Mia Karamehić-Abazović, Aida Baručija, Rejhana Dervišević, Darijana Filipović, Elvisa Hodžić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Sanja Vulić i Ermina Salkičević-Dizdarević.

Bild.ba: Originalni link

Povezane vijesti

Hrvatski predsjednik o kontrolama granica: ‘BiH mora uvesti strože kriterije za ulazak u državu’

Bild.ba

Jens Stoltenberg stiže u prvi posjet BiH, poznato i kada

Bild.ba

Bošnjački političari razglabali o BiH pa se spomenuli Milanovića i Čovića: “Neće biti trećeg entiteta”

Bild.ba