24.7 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
BiH

Ograničenje izvoza drvnih sortimenata daje rezultate, snižena je cijena peleta

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je 15. lipnja Odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Cilj ove odluke bio je smanjenje cijena u Bosni i Hercegovini.

Prema odluci koju je donijelo Vijeće ministara ograničen je izvoz određenih vrsta neobrađenog drveta čije su dimenzija poprečenog presjeka najmanje 15 centimetara. Ovakva odluka je ostavila mogućnost da se izvoze proizvodi čije su dimenzije poprečnog presjeka ispod 15 cm.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore za prva četiri mjeseca 2022. godine, 90,1 posto izvoza činili su proizvodi čiji je izvoz zabranjen odlukom Vijeća ministara. U principu, to znači da će se nastaviti izvoz određenih proizvoda od drveta iz Bosne i Hercegovine. Prema informacijama koje je dobio Klix.ba, određeni broj izvoznika će nastaviti izvoz prilagođavajući se ovim pravilima.

Iz tvrtke Drvosjeca potvrdili su za Klix.ba da će doći do pojeftinjenja peleta, pa će umjesto 640 KM tona peleta kod ovog trgovca koštati 590 KM, a cijena drva također će biti niža za 10 KM. Tvrtka očekuje da će moći pregovarati o daljnjim sniženjima cijena u nadolazećim tjednima.

Međutim, mnogi izvoznici nezadovoljni su ovom odlukom i tvrde da im je ugrožen opstanak te vrše pritisak na vlasti da ukinu zabrane. Kako Klix.ba saznaje, jedna od firmi u Mrkonjić Gradu poslala je 300 radnika na Zavod za zapošljavanje. U Vanjskotrgovinskoj komori kažu da će tvrtke s godišnjim ugovorima osjetiti negativne posljedice, no intenzitet negativnih posljedica ovisi i o vrsti sklopljenih ugovora.

“Tvrtke koje su isključivo izvozile šumske proizvode (ogrjevno drvo i pelete) imat će problema ako te količine ne budu mogle plasirati na domaće tržište. Poseban problem su cijene, pa je pitanje hoće li doći do smanjenja cijena energenata (goriva) drva i peleta), kako bi i otkup na domaćem tržištu bio veći. Pilane ne bi trebale biti ugrožene ovom odlukom, jer izvoz rezane građe nije zabranjen”, pojašnjavaju iz VTK BiH.

Iz tvrtke Euroholz kažu da od ostalog materijala proizvode daske i brikete. Navode da je najveći problem što imaju ugovore s tvrtkama u Njemačkoj i Austriji te da ne znaju što ih čeka jer ne mogu ispoštovati ugovore. Kako je osnovna djelatnost izrada ploča, kažu da opstanak ove tvrtke nije ugrožen.

klix.ba

Povezane vijesti

U BiH svakog dana više od jedne osobe digne ruku na sebe

Jajce Online

Amra Šabić-El-Rayess: Promjena je bitna, ali Joe Biden nema čarobni štapić

Jajce Online

Porodica Hrnjić: Preboljeli koronu, stariji članovi i danas puni straha

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!