Connect with us

BiH

Omogućiti nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH

Avatar

Published

on

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović narednih dana će provesti hitne konsultacije s nadležnim institucijama i pokrenuti procedure prema Vijeću ministara BiH kako bi se zabranio izvoz šumskih drvnih sortimenata iz BiH na dvije godine i uvela taksa na izvoz rezane građe bukve i hrasta s ciljem zaštite domaćih proizvođača.
Nesmetan razvoj
Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH.
Šarović: Hitne konsultacije – Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Šarović: Hitne konsultacije
Ovo ministarstvo dobilo je od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS te Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva inicijative za zabranu izvoza drvnih sortimenata i uvođenje taksi na izvoz rezane građe.
Predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva VTKBiH Suhad Ećo, reagirajući na ovu najavu, izjavio je da je krajnje vrijeme bilo da se donese takva odluka.
S ciljem jačanja drvoprerađivačke industrije BiH, Asocijacija je godinama upozoravala na teško stanje te na potrebu uvođenja zabrane.
– Pozdravljam ovu odluku i drago mi je da su vlasti prepoznale upozorenja bh. privrednika kako bi se sirovina usmjerila prema proizvodnim kapacitetima u BiH. Sada očekujemo bolje snabdijevanje drvoprerađivača i proizvođača finalnih proizvoda – istakao je Ećo i naglasio da ova mjera može rezultirati jedino ako se uvede taksa u oba entiteta.
Imaju tržište
– Posebno treba stopostotno zabraniti izvoz bukve, hrasta, jasena i oraha, jer domaći proizvođači imaju tržište i kapacitete da proizvode koristeći cjelokupnu sirovinu – kazao je Ećo.
Bolje snabdijevanje
– Poznato je da je najveći problem drvoprerađivača snabdijevanje sirovinom i kriterij raspodjele. Ovakvom mjerom bi se doprinijelo boljem snabdijevanju prerađivača drveta i povećanju izvoza finalnih proizvoda, prvenstveno namještaja od masivnog drveta – kazala je Šemsa Alimanović, sekretar Grupacije šumarstva i drvne industrije u PKFBiH, koja napominje da bi se povećalo i zapošljavanje te doprinijelo smanjenju odliva radne snage i novim investicijama.
Uposlili bi hiljade novih radnika
– I pored nestašice sirovine, ova grupacija je bilježila rast izvoza svake godine i jedna je od najperspektivnijih grana industrije u BiH. Sa sigurnošću mogu kazati da bi implementiranje ove mjere predstavljalo pravi podsticaj za industriju i sigurno bi došlo do upošljavanja na hiljade novih radnika – zaključio je Ećo.
 
 
(avaz)
Objava Omogućiti nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement