Connect with us

Jajce

One koji ne vjeruju, pozivam da prenoće na Covid odjelu

Avatar

Published

on

Epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini posljednjih je mjesec dana gotovo nepromijenjena. Dnevna cifra novootkrivenih slučajeva infekcije koronavirusom SARS-CoV 2 većinom se kreće između 250 i 300, dok je broj smrtnih slučajeva, na sreću, u blagom padu.

U Jajcu je u proteklih mjesec dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. Zabilježeno je jedanaest smrtnih slučajeva, dok je stvaran broj osoba pozitivnih na COVID-19 gotovo nemoguće utvrditi.

U razgovoru za naš portal dr. Stipan Jezerčić, v.d. direktor Opće bolnice Jajce govorio je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području općine Jajce, o neodgovornosti i neadekvatnom ponašanju građana za vrijeme trajanja pandemije i teorijama zavjere koje se uz nju vežu, te na kraju razgovora poslao jasnu poruku svim Jajčanima.

Kakva je trenutna epidemiološka situacija u našem gradu? Koliko je COVID pozitivnih pacijenata?

– Zahvaljujem se uredništvu Vašeg portala na pozivu za intervju i pozdravljam sve čitaoce portala a posebno naše sugrađane.

Nažalost, trenutna epidemiološka situacija na našoj Općini nije dobra, jer od polovine kolovoza imamo povećan broj oboljelih od koronovirusa, nažalost, neki pacijenti su preminuli od posljedica zaraze koronavirusom COVID-19. Ono što je dobro, jest da uspijevamo zbrinuti sve oboljele i pružiti im potrebnu zdravstvenu skrb, otvorili smo Covid odjel i izolatorij sa 30 kreveta za liječenje oboljelih od korona virusa, sve ostale službe u bolnici rade puno radno vrijeme. U punoj suradnji sa DZ Jajce, kroz svakodnevnu razmjenu informacija o našim pacijentima, držimo situaciju pod kontrolom. Koliki je točan broj zaraženih ne znam, jer dosta naših sugradjana radi testiranje u privatnom aranžmanu u koji nemam uvid, te podatke ima zavod za javno zdravstvo SBK. Mogu vam reći podatke za našu bolnicu; od 15.08 do 24.09 u Izolatorij i Covid odjel primljeno je 46 pacijenata, od toga 23 pozitivnih na COVID-19, sedam pacijenata zbog pogoršanja kliničke slike, prebačeni su u Bolnicu za plućne bolesti Travnik a 14 ih je  izlječeno i otpušteno kući.

U Šipovu, Mrkonjić Gradu, Donjem Vakufu i Bugojnu svakodnevno se objavljuju dnevni izvještaji, zašto to nije slučaj u našem gradu?

– Mislim da za svakodnevnim izvještajima nema potrebe jer to neće pridonijeti poboljšanju epidemiološke situacije, a svi koje interesira broj pozitivnih na Covid-19, to mogu saznati iz informativnih medija ili od Zavoda za javno zdravstvo SBK.

Smatrate li da je potrebno dodatno informirati javnost, obzirom da je među populacijom jako mnogo onih koji uopće ne vjeruju u postojanje virusa COVID-19, te su skloni brojnim teorijama zavjere?

Ja zbilja ne znam kakvo dodatno informiranje kad više od pola godine i dan danas svi svjetski mediji bruje o virusu Covid-19. Nažalost imamo oboljele i smrtne slučajeve i na našoj Općini, što bi se još trebalo desiti da ti skloni teorijama zavjere povjeruju?! Evo ja ih pozivam, sve te koji ne vjeruju, neka dođu u bolnicu i prenoće na Covid odjelu uz oboljele, ako za tjedan dana ne dožive prosvjetljenje, bar će vidjeti što proživljavaju oboljeli i u kakvim uvjetima radi i o njima brine medicinsko osoblje.

Kruže kuloarske priče da je dosta medicinskih radnika, kao i doktora u našem gradu zaraženo virusom COVID-19? Neke od njih su se u međuvremenu pokazale istinitima. Možete li reći nešto više o tome, te da li se osoblje bolnice testira kako bi se smanjio rizik prenošenja koronavirusa na pacijente?

Kad je u pitanju JU Opća bolnica Jajce, te priče nisu istinite jer samo jedan naš liječnik je bio Covid pozitivan, na svu sreću imao je blažu kliničku sliku, uspješno se oporavio i počeo raditi. Niti jedna medicinska sestra/tehničar ni drugo osoblje nisu bili pozitivni na koronavirus. Stav epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo našeg kantona je taj,  da se ne testiraju medicinski radnici do pojave simptoma i mi se toga pridržavamo, a vrlo mali rizik je da će medicinsko osoblje zaraziti pacijenta, jer svo medicinsko osoblje koristi zaštitnu opremu i pridržava se epidemioloških mjera, dakle, prije će se desiti suprotno.

Da li je istina da u Jajcu nemamo dovoljno testova za novi koronavirus?

Istina je da nema testova za neko šire, masovno testiranje, niti je stav epidemiološke službe da je to potrebno, ali svi koji imaju simptome a struka procjeni da je testiranje potrebno, budu i testirani.

Poruka građanima?

Nažalost, svjedok sam da se dosta ljudi ne pridržava epidemioloških mjera, zato MOLIM sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mjera: nosite maske, držite odstojanje, pojačajte dezinfekciju, jer ćete samo tako pomoći i zaštiti i sebe i svoje najmilije.

 

 

(Jajce Online)

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement