Connect with us

BiH

Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište Tihomiru Brajkoviću

Avatar

Published

on

Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište Tihomiru Brajkoviću

BiH

TAJKUN OSUĐEN ZBOG UTAJE POREZA

Općina Centar Sarajevo i Zavod za izgradnju KS prodali su zemljište u centru grada kompaniji Tihomira Brajkovića, vlasnika Tibre i brojnih firmi u BiH i Hrvatskoj. Zemljište je prodato bez javnog oglasa i licitacije. Brajković prošle godine osuđen na kaznu zatvora i novčanu kaznu zbog utaje poreza

.fb-comments,.fb-comments span,.fb-comments span iframe[style]{min-width:100%!important;width:100%!important}

Na Marijin dvoru u Sarajevu, iza Uniticovih nebodera, gradit će se poslovni objekat MGT Marija Green Tower. Općina Centar Sarajevo, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Skupština KS združenim snagama pomogli su investitoru da se domogne atraktivnog gradskog zemljišta u A zoni bez javnog poziva i licitacije. Kao investitor se u dokumentima Općine Centar navodi kompanija Palace Investments, čiji je vlasnik PET engineering (podaci poslovnog portala akta.ba).

Kompanija PET engineering registrovana je u Švicarskoj. Kao direktor se navodi Josip Subašić, ali iza nje stoji Tihomir Brajković, vlasnik Tibre, te brojnih firmi u Federaciji BiH i Hrvatskoj, kojeg je Sud BiH prošle godine osudio zbog utaje poreza na kaznu zatvora od godinu dana i novčanu kaznu od 350 hiljada KM, piše Žurnal.

Istom presudom naloženo je oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u iznosu od 2,3 miliona KM.

Brajković u Hrvatskoj ima firmu Šest luksuznih vila, a u sudskim dokumentima kao osnivač ove firme navodi se PET engineering.

Početkom ove godine, nakon požara u Tibri, kompleksa zgrada na Stupu u Sarajevu, u vlasništvu Tihomira Brajkovića, inspektori su pronašli brojne neregularnosti. Kotlovnice na pelet i plin nemaju izdate dozvole i nisu sagrađene u skladu sa tehničkim propisima te je prekršen Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu, čime se ugrožava sigurnost stanara.

Kako je Tihomir Brajković došao do zemljišta na Marijin dvoru?

Važan je prvi million – znaju milioneri. Važna je prva čestica – znaju građevinski poduzetnici. Nakon nje sve ide glatko jer se prodavac, u ovom slučaju Općina Centar i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, pozivaju na Zakon o stvarnim pravima. Ovaj Zakon propisuje da se prodaja općinskog/državnog zemljišta vrši putem javnog oglasa i licitacije. Izuzetno, zemljište se može prodati bez javnog poziva, neposrednom pogodbom, ukoliko je riječ o oblikovanju građevinskih čestica, dakle spajanju zemljišta.

Upravo ovu stavku Općina Centar (Općina i svoju Odluku o građevinskom zemljištu) i Zavod iskoristit će kako bi omogućili investitoru da se domogne atraktivnog zemljišta u centru grada.

Krajem 2018. godine u Općinskom sudu u Sarajevu kao vlasnik zemljišta koje obuhvata tri katastarske čestice uknjižava se kompanija Palace Investments. Dotadašnji vlasnik: Općina Centar Sarajevo.

U 2019. Palace Investments od Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo kupuje zemljište koje je obilježeno k.č. 633, 635, 636 I 637. Bez licitacije i javnog poziva jer ovo zemljište sada graniči sa onim koje je već u posjedu kompanije. Vrijednost prodatog zemljišta – skoro 2,8 miliona KM.

Saglasnost Zavodu za prodaju ovog zemljišta bez javnog poziva daje Skupština KS-a u novembru 2019.

Izgradnja kompleksa konačno je “ozakonjena” i najavljena posljednjom odlukom Općine Centar od 21. januara ove godine da se kompaniji Palace Investments proda zemljište označeno nekadašnjom katastarskom česticom 634. Vrijednost: 1,4 miliona KM. Time je kompletirana zona na kojoj će biti izgrađen objekat u vlasništvu Palace Investments.

Odluku o davanju saglasnosti za prodaju neposrednom pogodbom zemljišta koje je bilo u posjedu Zavoda Skupština KS donijela je 19. novembra.

Direktor Zavoda Mirza Hulusić i direktor kompanije Palace Investments Mevludin Avdić prisustvovali su sačinjavanju kupoprodajnog ugovora kod notara dvadeset dana ranije: 31. oktobra. Saglasnost Skupštine još uvijek nisu ni imali.

Osim malog broja nevladinih organizacija na ovo bezobzirno preuzimanje državne i općinske zemlje ne reaguje više niko. Organizacija Eko Akcija odavno upozorava na ovaj problem:

-U BiH je dovoljno kupiti metar kvadratni prostora negdje i onda nema tendera za ostatak. To je savršena formula za prebacivanje državne zemlje u privatnu – upozorava Anes Podić iz Eko Akcije.

Brojne su nelogičnosti pratile preuzimanje ovog i ostalih atraktivnih građevinskih zona u Sarajevu, o čemu će Žurnal pisati u narednim tekstovima.

Autor: Branka Mrkić-Radević (zurnal.info)

Fokus.ba

Objava Općina Centar bez javnog oglasa prodala zemljište Tihomiru Brajkoviću pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement