18.6 C
Jajce
Subota, 23 rujna, 2023
BiH Jajce

Općina Jajce učesnik manifestacije “Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023”

Povodom Svjetskog dana kulturne različitosti za dijalog i razvoj u Varešu je jučer održana manifestacija “Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023”. Organizator ovog događaja bila je Općina Vareš u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Općinom Jajce. Susretu u Varešu prisustvovala je delegacija Općine Jajce predvođena Načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Josipom Topićem.

Ovo je drugi susret kraljevskih gradova Jajca i Vareša sa ciljem podizanje svijesti o važnosti upravljanja srednjovjekovnom baštinom, međusobnog upoznavanja i uvezivanja institucija, općina i gradova koji baštine kulturno-povijesno nasljeđe, srednjovjekovne utvrde i nacionalne spomenike na svojim prostorima.
U okviru susreta upriličena je prezentacija Projekta revitalizacije kraljevskog grada Bobovca o čemu je više govorio prof. Mirza Džananović, dok je o izazovima upravljanja kulturno-povijesnim nasljeđem Bosne i Hercegovine, sa osvrtom na kraljevski grad Bobovac, govorio direktor Zavoda za zaštitu spomenika F BiH mag.arh. Ante Vujinović.
Riječi dobrodošlice u Vareš i na ovogodišnju manifestaciju uputio je Načelnik Zdravko Marošević s ponosom ističući da Bobovac, iako je Vareški, treba biti svih u Bosni i Hercegovini.
Učesnike susreta pozdravio je i gospodin Igor Nedera šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju koji treba da preraste u tradiciju.
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio je domaćinima na organizaciji ovogodišnjih, drugih po redu susreta  i Misiji OSCE-a u BiH, Terenski ured u Travniku, na iniciranju i podršci u realizaciji ideje okupljanja kraljevskih gradova. Načelnik Hozan još jednom je pozdravio ideju okupljanja kraljevskih gradova i istakao da je važno razvijati turizam baštineći historiju kraljevskih gradova:
„Turizam je ozbiljna privredna grana koja donosi dobit, ali je u isto vrijeme lijepa i čista privredna djelatnost. Ovu našu ideju trebamo ozbiljno shvatiti, krenuti sa upoznavanjem, približavanjem jednih drugima, unaprjeđivanju međusobnih odnosa i tek kad sami postanemo svjesni onoga što imamo ispisat ćemo lijepu, drugačiju priču o našim gradovima, što će, siguran sam privući brojne goste u naše sredine“, naglasio je Hozan.
Susret je bio prilika da Jajce predstavi i svoje turističke potencijale, iskustva, projekte i sadržaje koji su uvelike otvorili vrata brojnim turistima u Jajce, o čemu je govorio direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih  potencijala grada Jajca Anto Brtan.
Na Kraljevskom gradu Bobovcu održan je kulturno-zabavni program s performansima viteških skupina iz Ljubuškog, Jajca i Prijedora uz muzičku pratnju Ansambla srednjovjekovne glazbe “Fugato” iz Zenice. U okviru programa Jajce su predstavili, uz Vitezove kraljevskog grada Jajca i KUD „Jajce“, KUD „Stari grad Jajce“ i  Gradski duhački orkestar/Limena glazba Jajce. Ponosno su,  naši mali i veliki folkloraši, na Bobovcu odigrali svoje spletove igara, dok su članovi Limene glazbe, uz dvije sevdalinke, odsvirali i svojevrsnu himnu svoga grada „S one strane Plive“.
Za učesnike manifestacije domaćini su upriličili obilazak mauzoleja, te kule Vis uz prezentaciju tradicionalne i srednjovjekovne gastro-ponude koju su pripremila udruženja građana iz Vareša.
Nakon susreta u Jajcu prošle godine, ove godine u Varešu, načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević najavio je da već naredne susrete možemo očekivati u nekom drugom kraljevskom gradu. Tim povodom manifestaciji u Varešu prisustvovali su i načelnici općina Kakanj, Srebrenik i Ključ.
bobovac5 bobovac4
bobovac2 bobovac1
bobovac14 bobovac29
bobovac10 bobovac12
bobovac15 bobovac16
bobovac18 bobovac21
bobovac23 bobovac26
bobovac27 bobovac28
bobovac8 bobovac9
bobovac13 bobovac31

Povezane vijesti

Vlada podržala biznis Igora i Gorice Dodik sa 370.000 maraka

Jajce Online

Uhapšen osumnjičeni za provalu u javnu kuhinju u Banjaluci

Jajce Online

Bivši fudbaler Hajduka suznih očiju: Pokušavam pobjeći, molimo vas da nas održite u životu

Jajce Online