Connect with us

Jajce

Općina Jajce uskoro pokreće i Servis 48h

Avatar

Published

on

Općina Jajce je prepoznala predstavnike dijaspore kao direktne korisnike administrativnih i informativnih usluga čime se nastoje ojačati komunikacija i partnerstvo s dijasporom kroz adekvatno pružanje javnih usluga u skladu s izraženim potrebama dijaspore.

Konkretne intervencije koje su do sada realizirane s Općinom Jajce, u saradnji s dijasporom i privatnim sektorom kroz direktnu grant podršku, rezultirale su uspostavljanjem e-matičara – administrativne usluge za elektronsko izdavanje ličnih dokumenata na zahtjev lica iz dijaspore, organizacijom biznis foruma za dijasporu, te rekonstrukcijom objekta u vlasništvu općine za potrebe korištenja u poslovne svrhe kompanijama iz dijaspore.
U prethodnih 12 mjeseci, općina Jajce je registrirala 6,700 posjeta odjeljku dijaspora na web stranici gdje je preko modula za dijasporu pruženo 265 komunikacijskih usluga članovima dijaspore, usluga e-matičara je pružena 91 članu dijaspore, te je kroz organizaciju biznis foruma s dijasporom okupljen 51 učesnik iz dijaspore i lokalne zajednice s ciljem iniciranja međusobne poslovne saradnje, što potvrđuje nastojanja općine da poboljša komunikaciju sa svojim građanima i neuspostavi povjerenje u organe jedinice lokalne samouprave.

Realizacija gore navedenih aktivnosti je podržana kroz projekt Dijaspora za razvoj, koji je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s UNDP BiH i IOM BiH. Projektom se namjeravaju ojačati i ohrabriti jedinice lokalne samouprave da sa građanima i privrednicima iz dijaspora rade zajedno na razvoju svojih lokalnih zajednica.
U prostorijama Općine Jajce, 16. maja 2019. godine, održan je informativni sastanak s predstavnicima projekta Dijaspora za razvoj s ciljem identificiranja potencijalnih mogućnosti općine za uspostavljanje i pružanje javnih usluga za dijasporu.

Tokom sastanka, predstavnici općinske administracije iznijeli su konkretne prijedloge za uspostavu servisa 48h kao jednu od javnih usluga za dvosmjernu komunikaciju s građanima i građankama Jajca u inostranstvu koja će biti dostupna u narednom periodu.
 
 
(opcina jajce)

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement