Connect with us

BiH

Operacije u RS drastično skuplje nego u Federaciji

Avatar

Published

on

Mirić: Svi moraju imati osiguranje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Više od 243.000 građa u Federaciji BiH nema zdravstveno osiguranje. S druge strane, kako su potvrdili iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, osigurano je 1.952.499 građana. Situacija nije ništa bolje ni u manjem bh. entitetu, u kojem je oko 250.000 neosiguranih.

Kršenje zakona

Oni koji nemaju osiguranju, ako moraju otići ljekaru, sve usluge moraju sami plaćati.

Takvo sistemsko rješenje u Organizaciji „Inicijativa i civilna akcija“ (ICVA) smatraju nezakonitim, jer prema i Ustavu BiH, kako tvrde, nijedan građanin ne smije biti bez zdravstvene zaštite.

– Dosta ima onih koji nemaju osiguranje, da li po zakonu ili im firma ne uplaćuje. Na birou ima rok, ako se ne prijavite na vrijeme, gubite pravo na zdravstvenu zaštitu. To je diskriminacija, jer u RS toga nema. Potom, velika je diskriminacija i po mjestu boravka. Ako živite, primjerice, u Sarajevu, imat ćete bolju zaštitu nego oni koji žive u Livnu – pojasnio je Milan Mirić, koordinator mreže ICVA.

Mirić: Svi moraju imati osiguranje - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Mirić: Svi moraju imati osiguranje Foto: (Avaz)

Prvi pregled

Ako se uzme u obzir cjenovnik, činjenica je da građani izdvajaju ogromne sume za liječenje. Oni koji su osigurani, imaju sreću da im to snose zavodi, dok su ostali prepušteni sami sebi. Cijene su nešto više u RS.

Tako prvi ljekarski pregled u ordinaciji u Federaciji košta deset maraka, a pregled na magnetnoj rezonanci vrtoglave 2.924 marke. Kateterizacija krvnih sudova i srca plaća se 1.020 KM.

U RS prvi pregled kod ljekara košta 30 maraka. Kateterizacija srca u FBiH iznosi 1.024 KM, a u RS oko 200 maraka više. Vađenje kamenaca iz uretera u RS je 275, a u FBiH oko 70 KM. Građani u RS za ispiranje želuca, ako nemaju osiguranje, izdvajaju oko 30 maraka, a u FBiH 16. U FBiH operacija na mrežnjači košta 329, a RS je isti zahvat 2.200 KM!

Republika Srpska

  • Ugradnja karotidnog stenta – 4.500 KM
  • Primarna obrada rane sa suturom – 30 KM

FBiH

  • Citološki pregled punktata tumorskog tkiva – 539 KM
  •  Primarna obrada rane sa šivanjem – 18 KM

 

 

(avaz)

Objava Operacije u RS drastično skuplje nego u Federaciji pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement