Connect with us

BiH

Opoziciji van zdravog razuma da jedan kilometar autoputa košta 25 mili…

Avatar

Published

on

Nova vlast možda nije izvjesna, ali jesu nova zaduženja. Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske raspravljali su na posebnoj sjednici o zaduženju od 150 miliona evra kod Evropske banke za obnovu i razvoj za izgradnju šest kilometara koridora Vc kroz taj entitet. Zašto je toliko visoka cijena autoputa po kilometru, te gdje je novac od akciza – interesovalo je opoziciju.

Jedan vijadukt, jedan most, dva tunela, devet potpornih zidova i šest kilometara autoputa u zbiru su jednaki 150 miliona evra kreditnog zaduženja kod EBRD-a. Obilaznica koridora Vc kod Doboja skupa je, priznaju i u Vladi RS-a, zbog specifičnog terena.

“Rok otplate 15 godina, grejs period tri godine, ulazi u rok otplate, kamatna stopa šestomjesečni euribor +1%”, navodi Zora Vidović, ministrica finansija RS.

Za opoziciju je van zdravog razuma da jedan kilometar autoputa košta 20 i više miliona evra. Pitaju i gdje je novac od akciza.

“Sto i pedeset miliona evra, to je 300 miliona KM, ćemo dati za ovaj put. To je za mene 50 fabrika, 10.000 radnih mjesta iz kojih možemo ostvariti dodatnu vrijednost, plus akcize i da po prvi put neki ivičnjak, trotoar izgradimo iz realnih sredstava da nisu zaduženja, jer ne zna se ko će to sve vraćati”, ističe Draško Stanivuković, poslanik PDP.

Akcizama se mogu graditi autoputevi, ali ne ovom dinamikom, kaže entitetski premijer Radovan Višković. Ne želi da prognozira datume kada će Banjaluka biti spojena sa velikim centrima Sarajevom, Beogradom, Zagrebom, jer mnogo toga zavisi i od državnih institucija.

“Ovo je prva faza, NSRS usvaja tu odluku, ali ona ne može biti realizovana i stupiti na snagu dok ne prođe Parlamentarna skupština BiH, a kada će se to desiti? To je ona narodna- Đekna još nije umrla, a kad će, niko ne zna”,kaže Višković.

Odlukom o zaduženju definisano je da će se novac utrošiti na građevinske radove, ali i konsultantske usluge. I pored strogih uslova kreditora, opozicija sumnja i u zloupotrebe.

“Kad je Aleksandar Makedonski izvršio velika osvajanja, vratio se, skupio svoje ljude, kaže: ‘Vidite šta sam uradio država na tri kontinenta’. A jedan mu mudar starac reče: ‘Džaba ti država na tri kontinenta, nije duga vijeka, ako magarci natovareni zlatom krstare kroz nju’. Mislio je na korupciju”, pojašnjava Nebojša Vukanović, poslanik SDS.

Vlada je zatražila i da poslanici daju garancije na ukupna godišnja zaduženja od 800 miliona KM, što je oko 13,44 BDP-a. Većina tog novca, ukoliko bude povučena i realizovana, usmjeriće se u energetski sektor.

 

 

(N1)

Objava Opoziciji van zdravog razuma da jedan kilometar autoputa košta 25 miliona evra pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement