Connect with us

BiH

Oprez prilikom naručivanja robe putem društvenih mreža: Prevaranti vre…

Avatar

Published

onIako u medijima stalno kruže upozorenja kupcima koji žele da pazare na društvenim mrežama, broj prevarenih je sve veći. Veoma povoljne cijene, atraktivne fotografije i opis ponuda u kojima se navodi da se radi o odličnom kvalitetu mame građane širom BiH da naruče i kupe takve proizvode. Međutim, nakon što ih plate i preuzmu putem pošte, dobiju nešto potpuno neočekivano.
Isporuka
​Da je sve više prevarenih kupaca koji vjeruju “online buticima”, ali i drugim firmama koje se bave prodajom namještaja, vozila, igračaka, obuće, te raznih modnih artikala, svjedoče i mnogi građani na Facebook stranici Crna lista Facebook prevaranata, koja je nedavno osnovana, zatim Crna lista poslodavaca i djelatnika… Još je sličnih grupa, a broj izigranih je sve veći.
Na ovim stranicama korisnici postavljaju fotografije osobe koja ih je prevarila, upozoravaju druge da ne prihvataju određenu osobu za prijatelja, iznose detalje o načinu na koji su prevareni… Oni koji su označeni kao prevaranti vrlo često mijenjaju profilne fotografije, korisničko ime i grad iz kojeg dolaze.
Tako je na prevaranta iz Beograda koji prodaje haljine i dječiju garderobu upozorila i Marija iz Doboja. Ona nam je kazala da je prije mjesec stupila u kontakt s prodavačem. Kada joj je kazao da prvo treba uplatiti novac na račun, posumnjala je u prevaru.
– Naručila sam cipele preko Facebooka. Iako je isporuka trebala biti u roku od 48 sati, kasnila je. Kada sam dobila paket, unutra su bili skroz drugi model i boja. Željela sam crne, a dobila crvene cipele, kazala je Aldijana na jednoj grupi na Facebooku.
Da je na isti način više ljudi prevareno, pokazuju i komentari koje je izazvala ova objava, a u kojima se mnogobrojne djevojke žale na istu prevaru.
– Isto mi se desilo sa torbom. Kada sam dobila paket i vidjela kolike su torbe, bila sam iznenađena, navela je Amela, koja je već ranije bila nasamarena. Naime, prethodno je od druge žene koja je prodavala odjeću preko Facebooka naručila trenerku, a dobila je stare farmerke.
Elmir Ramić, federalni tržišni inspektor, ističe da ne treba nikad plaćati ništa unaprijed, te da robu treba provjeriti da li je to to kada dođe paket.
– Treba voditi računa preko koga naručujete. Ukoliko je to brza pošta, onda možete provjeriti proizvod dok preko pošte ne možete pogledati robu.
Lažni podaci
Istrajat ćemo u tome da se donese zakon u kojem će biti napisano ko, kako i pod kojim uvjetima može oglašavati na svakom portalu. To mora biti čovjek koji ima ime i prezime, adresu, koji je registrovan, mora biti tačan broj… Zaista je teško identifikovati osobu preko broja mobitela koji zapravo ne postoji. Nažalost, nemoćni smo, ali ne možemo naći te ljude. Oni daju lažne podatke, brojeve telefona na koje se niko ne javlja. Ima nekoliko slučajeva gdje uopšte nismo mogli doći do onih koji to rade.​ ​Mora se zabraniti prodaja kartica bez da se korisnik registruje. Kada se to desi, moći ćemo bolje kontrolisati online prodaju, jasan je Ramić, ističući da je jedino rješenje ovog problema uređenje Zakona o unutrašnjoj trgovini. Amra Brkić-Čekić.
 
 
(oslobodjenje.ba)
Objava Oprez prilikom naručivanja robe putem društvenih mreža: Prevaranti vrebaju naivne kupce pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement