Connect with us

BiH

Optimizam na koji se još jučer pozivalo, više nije u prvom planu

Avatar

Published

on

U mostarskom Aluminiju stanje bez promjene. Zasad je formirano Krizno vijeće koje će raditi na ostvarenju komunikacije sa čelnim ljudima komercijalnih banaka i kreditnih organizacija. Na sastanku Kriznog vijeća rano jutros prisustvovao je i predsjednik HDZ-a Dragan Čović, koji se prethodno ogradio od moralne i osobne odgovornosti za krah poduzeća.

Kako dani prolaze, tako šutnja radnika ovog poduzeća sve više počinje progovarati – jezikom straha: za egzistenciju, porodicu, novo sutra. Znaju, kažu, da je pred njima dug put dok eventualno ne uhvate bilo kakvu slamku spasa.

“Potrebna su velika finansijska sredstva, kao i vremenski period da se to vrati u normalne okvire. Bojim se da Aluminij nikada više neće biti ono što je bio sa ovih 900 uposlenika”, kaže Romeo Biokšić, predsjednik Sindikata zaposlenih u Aluminiju.

Ovdje je i jutros bio Dragan Čović, prvi čovjek HDZ-a. Iza zatvorenih vrata sa rukovodećim osobama Sindikata, Nadzornog odbora i Uprave, govorili su, kažu, o koracima, neophodnim za promjenu situacije. Iz Sindikata tvrde da se u razgovorima, na razini konkretnih zaključaka, nisu odmakli od ranije slike.

“Definitivno, zaključaka totalnih nije bilo. Ali bilo je analiza. Analizirali smo mogućnost pokretanja anoda, što bi moglo brzo početi, s tim da nađu evropsku firmu zainteresiranu za naše anode. Firma iz Španjolske ima potpuno istu dimenziju, što ne znači da će s njima biti pokrenut dogovor. Nije to jedini kriterij”, tvrdi Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata zaposlenih u Aluminiju.

Ovo poduzeće je i u suvlasništvu Vlade Republike Hrvatske. Iz Hrvatske nadležni oskudno reaguju, ali tamošnji tjednik Nacional u najnovijem broju piše upravo o Aluminiju dovodeći propast ovog poduzeća u vezu sa nekadašnjim direktorom Mijom Brajkovićem. U tekstu upitno intoniranog naslova “Kako je Mijo Brajković uz podršku Dragana Čovića izvlačio milione iz firme u suvlasništvu Vlade RH?” navodi se sljedeće:

“Nacional je dobio na uvid dijelove izvješća Financijske policije (…) iz 2015. o kriminalu koji se odvijao u Aluminiju Mostar, a koje otkriva kako su gramzljivost pojedinaca i korištenje resursa poduzeća u privatne svrhe, za osobne probitke i stjecanje vrijedne imovine, ali i kupovanje najluksuznijih stvari, samo dio golemog kriminala koji se odvijao u tom poduzeću čiji je suvlasnik, s 12 posto, i Vlada Republike Hrvatske”.

U svom prvom obraćanju javnosti nakon “kataklizme” u Aluminiju, predsjednik HDZ-a osobnu je i moralnu odgovornost zanijekao, ali je pozvao da se odgovorni izvedu pred lice pravde.

“Ako se ovo sve želi pokrenuti, mora se znati ko je šta radio u Aluminiju zadnjih dvadeset godina. I morat će neko odgovarati. Apsolutno odgovarati. Bez toga – uzaludna priča”, smatra Čović.

Od banaka će, ističu iz Aluminija, tražiti ‘maksimalno razumijevanja za kreditne i druge obveze koje zaposlenici Aluminija imaju’, te je bitno, navode, s obzirom na brojnost pogođene populacije od oko 900 obitelji, postići najveću moguću relaksaciju na tomu planu.

 

 

 

(N1)

Objava Optimizam na koji se još jučer pozivalo, više nije u prvom planu pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement