Connect with us

BiH

Optužnica protiv 3 osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata

Avatar

Published

on

Potvrđena optužnica protiv Kenana Nikontovića

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv dva državljanina BiH i jednog državljanin Egipta zbog organizovanog krijumčarenja migranata, državljana Egipta, preko BiH prema Hrvatskoj i zemljama EU, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Optužnica je podignuta protiv Ahmeda Gabira Mahmuda Fetalaha, rođenog 1991. godine u Egiptu, državljanina Egipta, koji se nalazi u pritvoru, Alana Durakovića, rođenog 1997. godine u Bihaću, državljanina BiH i Amira Bakrača, rođenog 1997. godine u Bihaću, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, kao pripadnici organizovane grupe, formirane radi izvršenja krivičnog djela krijumčarenja osoba, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, organizovali krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Egipta koji su boravili u BiH, sa ciljem njihovog prevoza prema teritoriji Hrvatske i zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a o borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.

U optužnici se navodi da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažovali na krijumčarenju i prevozu grupe od najmanje 15 državljana Egipta koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u Hrvatsku i na taj način na područje EU.

Optuženi su u namjeri spriječeni od strane policije MUP-a RS, te su otkriveni i uhapšeni, a na obali rijeke pronađeni su i ilegalni migranti sa područja Egipta.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo Organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH u vezi sa krivičnim djelom Krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

bhrt.ba

Objava Optužnica protiv 3 osobe zbog krijumčarenja ilegalnih migranata pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement