Connect with us

BiH

Organizatori će zahtjevati da se “Povorka ponosa” održi u centru Saraj…

Avatar

Published

onAktivisti LGBT iz cijele Bosne i Hercegovine najavili su “povorku ponosa” za 8. septembar o čemu su obavijestili nadležne organe. Ovo će biti prva parada u BiH, a organizuju je aktivisti iz cijele zemlje. Očekuju da će do septembra obezbijediti podršku institucija, ali i građana.
Mirza Halilčević godinama zagovara prava LGBT osoba na ulicama Bosne i Hercegovine. Iako kaže ni mišljenje ove zajednice nije jedinstveno, on podržava ideju “Pridea”.
“Mislim da je osnažujuće, motivirajuće, jako bitno da se nađemo u tom zajedničkom prostoru jer su to izuzetno rijetki momenti. Prostor LGBT okupljanja je često skrajnut, na margini, vrlo je izmješten iz javnog prostora”, kaže Halilčević, pripadnik LGBT zajednice.
Za organizatore prve “Povorke ponosa” jedno od ključnih pitanja je bezbjednost učesnika. Prije dvije sedmice u Tuzli se održao festival Merlinka, koga je obilježio protest tzv. selefijske zajednice.
“Ono što povorka ponosa radi jeste da nasilje koje trenutno postoji nad LGBTI osoba iz nevidljive sfere stavlja u vidljivu sferu”, ističe Lejla Huremović, organizatorica “Povorke ponosa”.
Zbog toga su kažu organizatori već danas o skupu obavijestili MUP, ali i ministarstvo saobraćaja KS.
Sama ruta kretanja Povorke još uvijek nije poznata, organizatori kažu zahtjevaće da to bude u samom centru Sarajeva, gdje se kako kažu održavaju i drugi slični skupovi, no detalje će kažu dogovarati sa institucijama KS.
Sa istim izazovima prethodnih godina suočile su se i sve susjedne zemlje.
“U regiji se svugdje održavaju povorke ponosa, s tim da će se ove godine prvi put desiti i u Makedoniji i u BiH. Nama je zadovoljstvo da BiH dobija svoju prvu Povorku ponosa”, poručuje Dejana Bakić, organizatorica “Povorke ponosa”.
Mišljenja javnosti je podijeljeno. Vijest o Povorci na društvenim mrežama izazavala je lavinu komentara, uglavnom negativnih. S druge strane, građani koji su stali pred kamere umjerenijeg su stava.
“Svako ima pravo da voli koga želi, ali nekim ljudima to smeta, tako da sam ja neutralna na tu temu”.
“Nisam razmišljala o tome, ne bih imala ništa protiv”.
“I podržavam i ne podržavam, svačiji izbor je njegov izbor”.
“Ništa ne mislim, neka se ljudi vesele”.
Stižu i prve reakcije političara na prvi bh. “Pride”.
“Kod nas se paradira stalno, nema se tu šta više oko toga razgovarati. Ako mene osobno pitate, pobornik sam apsolutno svih različitosti, bez bilo kakvih ograničenja. Ali svako od nas vjerovatno razmišlja i drugačije, i zbog našeg konzervatizma, tradicionalnog odgoja, i to treba uvažavati”, smatra Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.
Iz LGBT zajednice mole da se uvaži da “Povorka ponosa” nije parada, već protest na kojem će učesnici skrenuti pažnju na loš položaj u zajednici.
 
 
(N1)
Objava Organizatori će zahtjevati da se “Povorka ponosa” održi u centru Sarajeva pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement