Connect with us

Jajce Online

Organizatori Grammy nagrada ukidaju kontroverzne tajne odbore za glasa…

Avatar

Published

on

Akademija za diskografsku umjetnost i nauke objavila je danas da je napravila značajne promjene u procesu dodjele Grammy nagrada, uključujući eliminaciju gotovo svih kontroverznih tajnih glasačkih odbora nakon optužbi za lažiranje rezultata, favorizovanje i rasizam.

Nominovane za glavne kategorije Grammy nagrada naredne godine odabrat će opće biračko tijelo Akademije, od kojih će 90 odsto proći postupak prekvalifikacije do kraja 2021. godine “kako bi se osiguralo da glasačko tijelo aktivno učestvuje u stvaranju muzike”.

Odbori za imenovanje uvedeni su 1989. godine, a nakon brojnih kritika Akademija je uložila značajan napor u modernizaciji i obrazovanju svog biračkog tijela.

Muzičke zvijezde poput Zayna Malika i Halsey tvrdile su da je dosadašnji postupak odabira dobitnika bio nepravedan i da mu je nedostajalo transparentnosti.

Također umjetnici različitih rasa dugo su kritizirali organizatore zbog nedostatka raznolikosti među dobitnicima.

Ranije ove godine, kanadski pjevač The Weeknd optužio je organizatore Grammyja za korupciju nakon što nije nominovan za ovogodišnju dodjelu, uprkos hit singlu koji je proveo rekordnih 52 sedmice na američkoj listi Top 10 naslušanijih pjesama.

Sve ove pritužve su prouzrokovale odluku organizatora da promijene cjelokupan sistem te da se smanji broj kategorija u kojima glavnu odluku donose odbori.

Harvey Mason, privremeni predsjednik Akademije, rekao je da je ovo bila “godina bez presedana, transformacijskih promjena” za organizaciju.

“Ovo je nova Akademija, ona koja pokreće akciju i koja je udvostručila posvećenost zadovoljavanju potreba muzičke zajednice,” rekao je Mason.

 

(Klix.ba)

The post Organizatori Grammy nagrada ukidaju kontroverzne tajne odbore za glasanje appeared first on Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement