Connect with us

Jajce

Organizovan iftar u selu Dogani (FOTO)

Avatar

Published

on

Ratna razaranja i progoni, ali i stalna iseljavanja izazvana nebrigom države i potragom za boljim životima, izbrisala su iz mapa brojna bh. sela. Jedno takvo selo nalazi se u općini Jajce, a radi se o Doganima u kojem je živjelo 187 stanovnika, pretežno Bošnjaka.

Poput nijemih svjedoka tragedije naše Bosne i Hercegovine, zjape porušene i neke obnovljene, ali i napuštene kuće te imanja.
Jedan od blagodati mubarek mjeseca ramazana, jeste i činjenica da je na području ovog jajačkg Medžlisa, u svim njegovim džematima i selima, prisutan i veliki broj Bošnjaka koji žele provesti mubarek dane na svojoj zemlji i svom topraku.

Za tvakvu jednu blagodat uskraćeni su mještani Dogana koji žive izvan svojih ognjišta, ali oni koriste svaku priliku da posjete svoj zavičaj i već tradicionalno organiziraju iftar.
Jedan takav iftar upriličen je sinoć na kojem se okupilo preko 50 džematlija, ali i gostiju sa strane.
-Hvala Dogančanima koji su se odazvali na ovogodišnji Iftar u Doganima.Posebno se zahvaljujemo općinskom načelniku Edinu Hozanu, zastupniku u Skupštini SBK-A Ameru Mraki koji su uvijek uz nas. Posebno riječi zahvale upućujemo MDD Merhamet Travnik i Kenanu Vrbanjcu, kao i svima onima koji su iftar podržali, a oni su: preduzeće “BH”Pal vlasnik Emir Pajić, pekara “Turbe”.  ŠPD/ŠGD Srednjobosanske šume,Šumarija Travnik
i Selimu Seferu, Porcini d.o.o, Jasminu Gasalu, prodavnici Doga Varošluk te svim te svim našima majkama i suprugama koje su svojim doprinosom podržale ovaj iftar, poručuju organizatori iftara u Doganima.

 
 
(Jajce Online)
 

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement