Connect with us

Jajce Online

Orhan Pamuk: Problemi mog junaka su i moji problemi

Avatar

Published

on

Predstava “Snijeg” u režiji Dine Mustafića premijerno će biti izvedena u srijedu. Tim povodom u našu zemlju danas je doputovao turski nobelovac Orhan Pamuk, prema čijem istoimenom romanu je nastala i ova predstava.

U razgovoru za “Dnevni avaz” Pamuk govori o Sarajevu, trenutnoj političkoj situaciji u Turskoj, a osvrnuo se i na predstavu “Snijeg” te svoje ukupno književno djelo.

– Problemi mog junaka ustvari su i moji problemi. On teži za evropskim liberalnim idejama, poput slobode govora, ljudskih prava i poštovanja prema manjinama, ali i svih onih koji su drugačiji. Moj je lik u političkom egzilu, kazao je Pamuk.

Već je imao ove ideje i većinu njih želi iz Evrope prenijeti u Tursku. Želi se vratiti u Tursku i biti poput normalnih Turaka, ali isto tako želi nastaviti s evropskim liberalnim idejama, što je, kako je kazao, veoma teško.

– Sretan sam zbog onog kakvo je danas Sarajevo. Kada sam prvi put došao, prije 19 godina, tragovi rata bili su još prisutni. Sada je sve bolje, izgleda bogatije, a ratna sjećanja smještena su u muzeje. Sretan sam što sam ovdje. Sretan sam zbog veza koje imamo, vjerovatno zbog toga što sam musliman i što sam okružen Evropljanima, kao i mnogi Bosanci, rekao je Pamuk.

Cijeli intervju s ovim turskim nobelovcem pročitajte sutra u printanom izdanju “Dnevnog avaza”.

(avaz)

Objava Orhan Pamuk: Problemi mog junaka su i moji problemi pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement