1.3 C
Jajce
Srijeda, 6 prosinca, 2023
BiH

Oskrnavljene postaje puta križa u Drijenči

U nedjelju, 18. rujna 2022. godine, u popodnevnim satima nepoznati su vandali oštetili i oskrnavili šest od četrnaest postaja puta križa (radi se o četrnaest malih kapelica uz cestu od župne crkve do groblja) u Župi sv. Ante Padovanskoga u Drijenči, općina Čelić.

Prema informacijama dobivenim od župnika fra Franje Martinovića te iz izvora u policiji, koja je napravila uviđaj, nepoznati su počinitelji uništili ili otuđili šest reljefnih postaja križnoga puta te uništili prateće nosače i stupove rasvjetnih tijela.

OSKVRNAVLJENE POSTAJE KRIŽNOG PUTA U DRIJENČI. FOTO: NEDJELJA.BA

Župnik fra Franjo, vjernici župe Drijenča, kao i franjevci tuzlanskoga franjevačkog Samostana iznenađeni su i zatečeni ovakvim postupkom nepoznatih vandala i u čudu su da su postaje puta križa uz mjesnu prometnicu, postavljene prilično davno, uopće nekomu smetale ili da su predmet otuđenja zbog koristoljublja, jer naime nemaju neku materijalnu ili umjetničku vrijednost. Njihova sakralna funkcija je u molitvenom hodu vjernika, u molitvi Puta križa u Korizmi, kada se skupe vjernici i iz okolnih mjesta i katoličkih župa tuzlanskoga kraja.

Osuđujemo ovaj gnusni čin i pozivamo policiju i istražne organe u MUP-u TK, kao i druge nadležne službe da istraže i otkriju počinitelje ovog krivičnog djela, a vjernike, građane, političke stranke i sve ljudi dobre volje da se ovaj vandalski i izolirani slučaj skrnavljenja zaustavi, sakralni objekti ne zlorabe u predizborne i političke svrhe i time unose dodatni nemir u malu katoličku zajednicu u župi sv. Ante Padovanskog u Drijenči, župi i mjestu u kojem ovakvih slučajeva još nije bilo.

htportal.eu

Povezane vijesti

Preminuo Mario Pejić

Jajce Online

Banja Luka: 1200 dana bez pravde za Davida

Jajce Online

U Kini sve više milijardera usprkos pandemiji

Jajce Online