Connect with us

Jajce

Osnivač sportskog čuda iz Sarajeva dr. Nihad Selimović: KK ‘Vodopad’ j…

Jajce Online

Published

onU državi u kojoj je sport zbog odnosa vlasti i tragikomične zakonske regulative gotovo pa osuđen na izumiranje nestvarno zvuči činjenica da jedan sportski kolektiv opstaje i niže uspjeh iz dana u dan.
Osnivač sportskog čuda iz Sarajeva “Spars” je dr. Nihad Selimović (40), bivši košarkaš (igrao je, između ostalih, za KK Sarajevo), završio je dva fakulteta – Fakultet sporta i Medicinski fakultet. Danas je suvlasnik nekoliko privatnih fakulteta u Travniku, a obnašao je i funkciju predsjednika Nogometnog kluba Travnik. Sa suprugom Majom, koja je, također, ljekar, ima dvije kćerke Tajru i Henu.
Nihad Selimović, jedan od najuspješnijih sportskih radnika i biznismena u našoj zemlji.
-Kada su u pitanju rezultati Sparsa, da li je to možda spelt slučajnih okolnosti ili ne. Koncept je postavljen prije 12 godina, kad smo počeli s jednim studioznim radom. Napravili smo jednu vrhunsku selekciju igraća mini od basketa i pionira. Kroz jedan vrhunski program rada s tom generacijom i klub je rastao. Kako su oni stasavali klub je igrao A2 ligu, kad su oni bili juniori A1, da bi kasnije ti isti igraći činili okosnicu našeg tima, govori nam Selimović.

Sarajevsko sportsko čudo jedna je od rijetkih domaćih oaza iz koje bh. košarka crpi talente.
-Iz uspješne generacije “Sparsa” danas imamo Adina Vrapca i Đoku Šalića iz Partizana, Nedima Buzu koji igra u belgijskom prvaku Oostendeu, Alekeseja Nikolića iz Brose Baskets. Prošle godine Sanija Čamparu prodali smo u Real Madrid, Amara Gegića u Bayern Minhen, Adina Atića u grčki AEK. Sve su to pokazatelji da u klubu imamo jedan odličan sistem rada u kontinuitetu. U protekle tri godine iznjedrili smo 39 reprezentativaca kako Bosne i Hercegovine tako i drugih država, ističe on.
Svi su transferi ciljani transferi, kroz koje su profitirali igrači i klub. Dio investiranog novca počeo se vraćati kroz, za bh. prilike, više nego ozbiljne transfere
-Kad je napunio 18 godina Alekseja Nikolića smo prodali u njemački Bamberg, a prije toga je poželio da mu nabavimo patike “Derrick Rose”. Mi smo uspjeli da mu udovoljimo preko naših zajedničkih prijatelja koji žive i rade u Americi. Nakon izvjesnog vremena on je dobio poziv u seniorsku reprezentaciju Slovenije koja se pripremala za Svjetsko prvenstvo. U prvoj utakmici na prvenstvu, Aleksej je u početnoj petorci, a na drugoj strani upravo će ga čuvati Derrick Rose, koji je u to vrijeme sklopio ugovor s Adidasom vrijedan preko 180 miliona dolara. Ovo je samo jedan od pokazatelja da se sve može postići u životu s kvalitetnim radom i voljom, kazuje nam Selimović.
Ulaganje u mlađe igrače na kraju se isplati
-Dovoditi izrabljene seniorske igrače kao što su mnogi klubovi radili u proteklih godina pokazalo kao neuspješno i mnogi timovi poput Čelika, Slobode i Bosne su se raspalili, a taj recept se pokazao kao neodrživ i samo su otišli u neku vrstu dubioze. Rad s mladim igračima je sasvim ispavan put ne za košarku samo, već općenito za cijeli sport u Bosni i Hercegovini, kategoričan je on.
Nihad Selimović je veliki prijatelj dr. Denisa Zjaje i KK “Vodopad”. Proteklog vikenda Selimović je učestvovao na drugom turniru “Jajce Open 3×3” i sa ekipom “Fakulteta za tehničke studije” Travnik osvojio je prvo mjesto, a novčanu nagradu je poklonio svojim dugogodišnjim prijateljima iz Jajca.
Za njegovu ekipu na turniru nastupio je i bivši reprezentativac BiH Mujo Tuljković te braća Samir i Sadin Pačavar.
-Direktora i trenera KK „Vodopad“ dr. Denisa Zjaju poznajem još od studentskih dana. Kad je došao na ideju da relativizira košarku u Jajcu, razgovarao je sa mnom i dao sam mu neke upute koje je prihvatio, pa čak i neke sugestije. Treba nastaviti raditi i kroz trenažni proces od pionira preko kadeta stvori jak seniorski tim, a okosnicu tima da čine igrači koji su ponikli u KK Vodopadu. Uz dovođenje možda tri kvalitetna igrala može se ukonponovati jedan dobar tim koji sigurno može igrati u najjačoj ligi u našoj zemlji, navodi Selimović.

Turniri su idealna prilika za afirmaciju igrača.
-Značaj omladinskih turnira veoma je važan segmentu u razvijaju i sazrijevanju svakog igrača. Kroz turnire, sam igrač ima priliku da igra s vršnjacima iz različitih sredina gdje su sistemi rad puno drugačiji od onih gdje je on ponikao. Turnir je nekako najbolje mjerilo da sami ocijenite svoj sistem rada i da vidite da li ste na pravom putu. Od samog osnivanja Sparsa, oni su redovni učesnici turnira kao i onih međunarodnih. U zadnjih 6 godina redovno učestvujemo u juniorskoj Euroligi, gdje se ravnopravno borimo s ekipama poput, Maccabija, Barcelone, Reala, Fenera.. Kroz takmičenja naši se igrači dodatno afirmišu i gdje mogu vidjeti svoj domet u odnosu na igrače iz velikih klubova, govori Selimović za kraj našeg razgovora.
 
 
(Jajce Online)

Comments comments
Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement