Connect with us

Jajce Online

Osobe s invaliditetom u predstavi “All Inclusive”: Umjetnost je pravo …

Avatar

Published

on

Na ovoj predstavi rade bh. glumice Amila Terzimehić i Ena Kurtalić s Jasminom Džemiđićem i Merimom Dervović.

“Imamo potrebu govoriti o temi o kojoj se malo istinski zna u našoj zemlji, kao i o grupi ljudi koji mogu i žele više nego što im to društvo i predrasude omogućavaju. Rad će biti utemeljen na saradnji kako bi im se pružila prilika da aktivno učestvuju u teatru i da se njihov glas čuje”, rekla je Terzimehić.

Naglasila je da je ova predstava namijenjena svima koji vjeruju da je umjetnost pravo svih, a ne privilegija odabranih.

“Ideja inkluzivnog društva potpuno je suprotna tome da neko nekoga toleriše ili mu dopušta da samo postoji. Ona se sastoji u tome da brojne različitosti postoje u istom svijetu uzajamno se uvažavajući, pri čemu svaka zajednica ima pravo govoriti o sebi u vlastito ime i na taj način postizati društvenu zastupljenost i jednakost”, pojasnila je.

Podsjećamo, Pozorište mladih Sarajevo je prošlu teatarsku sezonu otvorilu rekonstruisanim pozorištem koje je prilagođeno osobama s invaliditetom i premijernim izvođenjem inkluzivne predstave “Svirala” koja je adaptirana za osobe s invaliditetom, a u kojoj igraju djeca s poteškoćama u razvoju.

(Klix)

Objava Osobe s invaliditetom u predstavi “All Inclusive”: Umjetnost je pravo svih, a ne privilegija odabranih pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement