Connect with us

BiH

Osobe sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju u vrijeme pandemije

Avatar

Published

on

Osobe sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju u vrijeme pandemije

Osobe sa invaliditetom i osobe sa poteškoćama u razvoju su najosjetljivija kategorija stanovništva. I bez vanrednih okolnosti njihove aktivnosti su ograničene, i često vezane za pomoć drugih. Istraživali smo kako se oni nose sa mjerama zabrane u vrijeme pandemije, te imaju li pomoć i podršku?

[embedded content]

Kao i svi stanovnici i osobe sa invaliditetom imaju drugačiji način života u vrijeme posebnih okolnosti, zabrana i preporuka zbog pandemije. Udruženja su i dalje aktivna i održavaju kontakte sa članovima, a po potrebi organiziraju i pomoć, bilo psihološku bilo fizičku.

FIKRET ZUKO, Udruženje slijepih osoba KS

Mi i u normalnim okolnostima imamo prilagođen način života. Sada je, evo nažalost došlo vrijeme da sav svijet vidi kako je osobama sa invaliditetom koje su i inače većinu vremena u svojim domovima…

Najveći problem imaju osobe koje žive same, ali i u tom slučaju Udruženja su u kontaktu sa Crvenim krstom, čiji su djelatnici na raspolaganju za pomoć svima. Zuko ističe da kontaktiraju isključivo Crveni krst, jer ne smiju dozvoliti da dođe do eventualnih zloupotreba u slučaju angažovanja drugih, nepoznatih osoba ili timova volontera.

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom kaže da su države dužne u vrijeme vanrednih okolnosti brinuti o ovim osobama. Ono što se radi u KS je na zadovoljavajućem nivou. Ja sam u kontaktu i sa Udruženjima na nivou FBiH, kao i RS i koliko vidim nema nekih većih problema.

BINASA GORALIJA, Udruženje “MyRight BiH”

Sve one mjere koje se upućuju svim građanima trebaju biti pristupačne i osobama sa invaliditetom. nekad se to zaboravi, pa su vijesti bez znakovnog jezika…također he važno ne zaboraviti one kojima trebaju lijekovi i ne smijemo dozvoliti da dođe do nepristupačnosti tih lijekova.

Aktivnosti osoba sa invaliditetom i osoba sapoteškoćama u razvoju svedene su uglavnom na članstvo u Udurženjima ili organizacija. Jedno od takvih je i Udruženje Oaza u kojem se trude osmisliti zanimljive projekte i u ovoj vanrednoj situaciji. U Oazi ističu da su svakodnevno u kontaktu sa svojim članovima, jer, kako kažu, pružanje podrške u ovim teškim vremenima, od velikog je značaja za osobe sa poteškoćama.

ARMIN SMAJLOVIĆ, direktor Udruženja “Oaza”

Mi imamo nekoliko faza u ovim okolnostma, imamo psihološki tretman, socijalni tretman i neki vidovi treninga. sve se to radi online, putem skypea, društvenih mreža itd. Jako je važno napomenuti našim članovima da ne slušaju populiste, neka slušaju provjerene informacije od naših štabova, provjerenih medija i od naših udruženja.

Jako je važno, poručuju naši sagovornici, spriječiti paniku i ne slušati populističke objave i informacije. Potrebno je informirati se putem provjerenih medija, slušati upute kriznih štabova, a za pomoć se, sve osobe sa invaliditetom, mogu obraditi svojim Udruženjima.

bhrt.ba

Objava Osobe sa invaliditetom i poteškoćama u razvoju u vrijeme pandemije pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement