Connect with us

BiH

Osumnjičeni vlasnici “sarajevskih kafana” priznali krivicu, pritvor za…

Avatar

Published

onZa dvije osobe je zatraženo određivanje jednomjesečnog pritvora, dok je ostalih 11 osoba koje su uhapšene u akciji “Kasa” pušteno na slobodu i za njih je zatraženo određivanje mjera zabrane, saznaje Klix.ba.

“Osumnjičeni Oleg Krautblatt i Ines Juretić, tačnije bivši direktor i sadašnja direktorica firme Inspirit d.o.o., su osobe koje su iznajmljivale softverski program Inspirit Gastro koji je omogućio da se Poreznoj upravi ne prikaže stvarno stanje prometa i zbog toga je za njih predložen pritvor. Njima je predložen pritvor zbog opasnosti od bjekstva, da bi mogli utjecati na svjedoke, prikriti dokaze i ponoviti krivično djelo”, rekla je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.
Ostali osumnjičeni su priznali izvršenje djela i pristali na saradnju s Tužilaštvom.
Prema osumnjičenim Nedžadu Rašidagiću (Metropolis), Edinu Vreti (Kibe Mahala), Željku Ljubasu (Luka), Nejri Ibrović (Montana), Šaćiru Čediću (Vatra) i Džemailu Selimanoviću(Portofino) su predložene mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu upravljanja poslovanjem, sastajanja s osumnjičenim, svjedocima, odnosno konobarima i zabranu prilaska objektima.
Svi uhapšeni u akciji “Kasa” koja je jučer sprovedena u saradnji SIPA-e i Tužilaštva Kantona Sarajevo terete se za utaju poreza, tačnije da nisu prikazivali stvarni promet kroz fiskalne kase, da su promet umanjivali i na osnovu toga pravili lažne poreske prijave.
Oni su osumnjičeni da su stvarali tzv. “crnu blagajnu” te utajom poreza izbjegavali plaćanje poreza.
Tokom jučerašnjeg dana izvršeni su pretresi na 31 lokaciji na području Sarajeva, a uhapšeni su mahom vlasnici i odgovorne osobe eminentnih sarajevskih restorana, pizzerija i slastičarni. Riječ je o objektima Metropolis, Vatra, Sarajka, Portofino, Kibe Mahala, Luka, Montana i Una.
U akciji je uhapšena i jedna osoba iz firme Inspirit d.o.o. koja se bavila servisiranjem fiskalnih kasa i instaliranjem softvera za ugostiteljske objekte.
Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, USB stikovi, veći iznos novca, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.
Tokom kriminalističke obrade svi objekti su neometano radili.

(klix)
Objava Osumnjičeni vlasnici “sarajevskih kafana” priznali krivicu, pritvor zatražen za Juretić i Krautblatta pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement