26.2 C
Jajce
Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
BiH

Otvorena cesta Stolac – Neum

Na lokalitetu Babin Do danas je svečano otvorena i zvanično u promet puštena novoizgrađena magistralna cesta Stolac-Neum, projekt JP „Ceste Federacije BiH“.

Na izgradnju ove ceste koja se proteže u dužini od 36,5 kilometara, Neumljani i Stočani su čekali više od tri decenije.

Priča o izgradnji ceste koja će povezati ova dva grada, ali i Neum sa unutrašnjosti BiH počela je u vrijeme Olimpijade u Sarajevu, kada je, zapravo, označena prva veća investicija na tom projektu.

Tada je iz pravca Stoca izgrađeno 15 kilometara, a iz Neuma svega jedan.

Od tada do 2004. godine gradilište ceste je bilo mrtvo. Iako su tada krenule aktivnosti na oživljavanju tog projekta, praktično, gradnja je išla puževim korakom.

2018.godine počinje snažni zamah na realizaciji ovog projekta u koji je uloženo 96.5 miliona KM, a sredstva su osigurana iz kreditnih aranžmana Svjetske banke i Evropske investicijske banke (EIB) te Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a također 20,1 milion KM je uložila Vlada F BiH.

Najprije je 2019. godine izgrađena dionica Stari Neum – Kiševo – Broćanac u dužini od 12 kilometara, a potom dionica Prapratnica – Hutovo u dužini od 2,5 kilometara, uključujući i tunel Žaba u dužini od 975 metara, koji je bio najveća prirodna prepreka.

Nakon toga je izgrađena dionica Broćanac – Prapratnica u dužini od četiri kilometra, pa dionica Stolovi – Drenovac u dužini od 8,7 kilometara i za kraj dionica Hutovo – Cerovica – Stolovi u dužini od 10 kilometara.

Svečanu vrpcu danas su presjekli Ljubo Pravdić, direktor „Cesta F BiH“, načelnik Neuma, Dragan Jurković i gradonačelnik Stoca, Stjepan Bošković.

Obojica su istaknuli da je riječ o cesti koja za stanovnike ova dva grada, praktično, život znači.

 

Povezane vijesti

Čak pet bh. fudbalera igralo u okršaju Dinama i Lokomotive, Modri slavili golom Oršića

Jajce Online

Tužni prizori: Pogledajte kako sada izgleda Jablaničko jezero

Jajce Online

Banjaluka: Vanredna sjednica o budžetu 14.aprila

Jajce Online
error: Alert: Odabir sadržaja je onemogućen!!