Connect with us

Jajce

Otvorene 38. Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine

Avatar

Published

on

Festival “Pozorišne/kazališne igre Bosne i Hercegovine” večeras su po 38. put otvorene na sceni Doma kulture Jajce. Ova proslava pozorišta, koja će trajati od 29. juna do 7.jula, službeno je otvorena dodjelom ključa grada doajenu bh. glumišta Vladi Keroševiću.
Otvaranju Igara prethodila je izložba „Srednjovjekovne povelje i pečati bosanskih vladara i vlastele” u holu Doma kulture. Prva predstava koju publika ima priliku pogledati je “Zečija rupa” Davida Lindsaya Abairea u režiji Lajle Kaikčije Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Predstave je, u konkurenciji 18 prijavljenih, odabrao izbornik ovogodišnjih Igara, teatrolog i direktor Umjetničke galerije BiH u Sarajevu Strajo Krsmanović.

Tokom trajanja Igara publika u Jajcu moći će u takmičarskom programu pogledati šest predstava: “Karolina Nojber” autora Nebojše Romčevića, reditelja Kokana Mladenovića (Narodno kazalište Republike Srpske Banja Luka), “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Derviša Sušića u režiji Gorana Damjanca (Narodno kazalište Tuzla), “Zečija rupa” autora Davida Lindsay-Abaire u režiji Lajle Kaikčije (Hrvatsko narodno kazalište Mostar), “Pink moon” po tekstu Darija Bevande te u režiji Saše Peševskog (Bosansko narodno kazalište Zenica), “Sjećaš li se Doli Bel” Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića (Kamerni teatar 55 Sarajevo) i “Mirišu li jorgovani u New Yorku” Miodraga Žalice u režiji Alena Šimića (Narodno kazalište Tuzla).

Predstave će ocjenjivati tročlani stručni žiri u sastavu: glumica Hasija Borić, dramaturginja i književnica Ljubica Ostojić te asistentica na Filozofskom fakultetu Mostar i glumica Tina Laco koje će odabrati najbolje među najboljima.

Stručni i žiri publike

Nagradu za najbolju predstavu u cjelini dodijelit će također i žiri publike grada Jajca u sastavu: Igor Lacić, Emsada Leko, Iva Ladan, Pašaga Hodžić i Andrea Radovac.

Ove godine Pozorišne igre izlaze iz okvira naših granica i dobijaju međunarodni značaj . Naime, u pratećem programu predstavit će se Kazalište iz Virovitice s predstavom „Seksi rublje“ u režiji Lee Anastazije Fleger i Omladinski gudački orkestar sa sjevera Holandije – Haydn Youth String Orchestra (HJSO) koji će učestvovati na završnoj večeri kada će se dodijeliti priznanja najboljim pojedincima i predstavama.

Organizator najstarijeg festivala u državi je Dom kulture Jajce, a generalni pokrovitelj Općina Jajce.

Duga tradicija

Igre su osnovane 1971. godine. Od tada je prošlo 47 godina, a “Igre” se, s desetogodišnjim prekidom, i dalje održavaju.

Ovaj dramski festival uživao je veliki ugled u bivšoj državi te postale jedan od najznačajnijih kulturnih događaja na ovim prostorima koji redovno okuplja najbolje ansamble iz BiH i njihove reprezentativne predstave, izvođene isključivo u posljednjih godinu dana.

 

 

(Jajce Online)Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement