Connect with us

BiH

Otvoreni 509. Dani Ajvatovice

Avatar

Published

on

Na Musalli u drevnom Pruscu sinoć je otvorena velika vjersko-kulturna i sportska manifestacija 509. Dani Ajvatovice.

Pred velikim brojem predstavnika vjerskog, kulturnog, političkog i javnog života SBK i Bosne i Hercegovine manifestaciju je otvorenom proglasio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

– Ključna poruka Ajvatovice je borba za dobro, rad za opće dobro. Poruka Ajvatovice je i da se u borbi za ove vrijednosti treba marljivo truditi, treba biti strpljiv, biti uporan. I mi ćemo na tragu poruka Ajvatovice, u borbi za normalnu državu Bosnu i Hercegovinu biti strpljivi, uporni i ustrajnii u tome ćemo uspjeti. Naš san, poput sna Ajvaz dede je san o boljoj Bosni i Hercegovini, državi slobode, prosperiteta i pravičnosti, državi komotnoj za sve ljude, koji u njoj žive. Za ovaj san borili smo se u ratu i izborili se. Napravili smo čudo bosanskog otpora, odbranili zemlju i narod, a danas u miru nastavljamo s njenom izgradnjom i uključivanjem u evropske tokove, članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu – poručio je Džaferović.

Moto ovogodišnjih 509. Dana Ajvatovice je “Ponosni na svoju vjeru, tradiciju i domovinu” .

Do 30. juna kada će se održati centralna manifestacija pohoda Ajvaz-Dedinoj stijeni i vjerskom programu na Ajvatovačkoj livadi bit će održano više od 70 različitih edukativnih, vjerskih, kulturnih, sportskih i sadržaja sa socijalnom tematikom, naglasio je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović.

– U Danima Ajvatovice ove godine imat ćemo 10 promocija knjiga, a među njima je i promocija knjige “Kraljevski grad pod sultanima”, autora dr. Ismeta Bušatlića i “Muhaddise – učenjakinje u islamu”. U sklopu 509. Dana Ajvatovice bit će održano i šest tribina, a izdvojio bih tribinu „Mehmed Handžić, blistavi dragulj islamske duhovnosti na prostorima BiH“, potom 13 programa iz kulture, šest sportskih sadržaja koji počinju već u subotu 21. Karate kupom „Bugojno Open Ajvatovica 2019.“ – naglasio je muftija Adilović i dodao:

– U sklopu vjerskog segmenta bit će organizirano pet sadržaja. Centralna džuma namaz u Donjem Vakufu klanjat će se tradicionalno u Baš džamiji, hatib će biti Muftija mostarski. Za omladinu i djecu planirana su 4 programa, između ostalog, završnica mektebske lige, zatim Omladinski kamp na ajavtovačkoj livadi i konkurs za najbolji literarni rad za srednjoškolce. I ove godine planirali smo 4 humanitarna programa koje ćemo provesti u Bugojnu, Fojnici i Novom Travniku – poručio je travnički muftija i predsjednik OO Dana Ajvatovice dr. Ahmed Adilović.

Dobrodošlicu svim gostima i onima koji će pohoditi drevni Prusac u dane Ajvatovice, kao i prisustvovati drugim programskim sadržajima u okviru Dana Ajvatovice uputio je premijer SBK Tabor Lendo.

– Danas u slobodnom okruženju, u duhu Ajvatovice i svom punom, izvornom obliku potvrđuje demokratičnost društva sposobnog da primjenjuje najviše standarde evropskog puta kojem težimo – poručio je premijer Lendo.

U kulturno- zabavnom dijelu svečanosti otvorenja 509. Dana Ajvatovice nastupio je hor Elči Ibrahim-pašine medrese Travnik, Udruženje sazlija „Sevdah“ Živinice, te Vokalno instrumentalni sastav „Forte“ Donji Vakuf.

 

 

(avaz)

Objava Otvoreni 509. Dani Ajvatovice pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement