Connect with us

BiH

OVOG LJETA PONOVO NATJECANJE U SKOKOVIMA S PLIVSKOG VODOPADA

Avatar

Published

onNakon jednogodišnje pauze, kraljevski grad Jajce ponovo će biti domaćin jedinstvenim skokovima s Plivskog vodopada.
Skakači iz naše te zemalja regiona s ovog jedinstvenog prirodnog bisera, kako je planirano, letjet će 17. kolovoza ove godine. Na radost kako domaće publike tako i brojnih Jajčana, koji u ovo vrijeme stignu iz svih krajeva svijeta.
Četiri su godine Jajčani i njihovi brojni gosti uživali u jedinstvenim skokovima s vodopada smještenog u centra grada. A onda prošle godine, zbog velikih količina nataloženog pijeska na doskočištu i krupnijih kamenih gromada, bila je ugrožena sigurnost skakača, te se od skokova odustalo. Međutim, lokalna zajednica i Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu nastojala je pronaći specijaliziranu firmu koja bi pripremila doskočište, kako bi se i ove godine uživalo u skokovima.

– Poduzeli smo aktivnosti da ove godine uradimo sve potrebne pripreme. Radimo na tome da angažujemo jednu specijaliziranu firmu za čišćenje pod vodom i mislim da ćemo na vrijeme obaviti sve potrebne pripreme – poručuje Edin Hozan, načelnik Općine Jajce (SDA).
– Računamo da će biti dovoljno 7-10 dana da se sve očisti, pijesak i kamenje koje se vremenom nakupilo ispod vodopada i malo veće kamene gromade koje su ostale nakon završetka radova na vodopadu – kaže Anto Brtan, direktor JU Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj tursitičkih potencijala grada Jajca.
Odlučnost lokalne zajednice i turističkih radnika da osiguraju najbolje uvjete za održavanje skokova u jedinstvenom ambijentu obradovala je Jajčane, ali i njihove goste, koji ih uz trideset nacionalnih spomenika najčešće prepoznaju po ovom prirodnom biseru.
 
Uz iščekivanje početka radova na čišćenju doskočišta, pod vodopadom, uveliko se već obavljaju razgovori sa skakačima iz regije, koji su sudjelovali i na protekle četiri manifestacije. Jedino što se mijenja je termin, pa iz Jajca poručuju, da će ove, a vjerovatno i nnarednih godina, skokovi biti sedamnaestog, umjesto prvih dana kolovoza.
 

videoprilog Nađe Ridžić (Federacija danas)
 
 
(federalna.ba)Feed: VolimJajce.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement