Connect with us

BiH

Palmer: Dejtonski sporazum nije fiksni okvir, ANP ne znači članstvo u …

Avatar

Published

on

Palmer: Dejtonski sporazum nije fiksni okvir, ANP ne znači članstvo u ...

Novoimenovani specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer na marginama Bledskog strateškog foruma komentarisao je i budućnost Bosne i Hercegovine.

Novoimenovani specijalni američki predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer na marginama Bledskog strateškog foruma komentarisao je i budućnost Bosne i Hercegovine.

Palmer je izjavio da je najveći diplomatski uspjeh u regiji bio Dejtonski mirovni sporazum koji je zaustavio rat u BiH.

“Dejtonski sporazum nikad nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego kao okvir koji se mijenja. No, ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja tog sporazuma”, kazao je Palmer za Delo, te dodao je Dejtonski sporazum “još živ”.

Američki zvaničnih je pred novinarima izrazio nadu da će lideri u BiH što prije pronaći kompromis.

“U BiH trebamo neku vrstu političke reforme koja će podržati snažne i funkcionalne institucije na državnom nivou i na nivou FBiH. Posvećen sam partnerskom radu sa vlastima na svim nivoima”, poručio je Palmer.

Što se tiče približavanja BiH ka članstvu u NATO-u, Palmer je istakao da slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) ne znači članstvo već bolja i kvalitetnija saradnja.

On je kazao da slanje ANP-a predstavlja jačanje sektora odbrane i sigurnosti, a da odluka o članstvu u NATO savezu dolazi mnogo iza toga.

“Biti će dosta prilike za političare u BiH da razgovaraju o tome”, rekao je Palmer.

Na Bledu će visoki zvaničnici razgovarati o situaciji u državama Zapadnog Balkana te euroatlantskim integracijama tih zemalja.

Klix.ba

Objava Palmer: Dejtonski sporazum nije fiksni okvir, ANP ne znači članstvo u NATO-u pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement