Connect with us

BiH

Paprene cijene: Zemljišta nezasijana, najesen nestašice

Avatar

Published

onVisoke cijene sjemenskog povrća, posebno luka i krompira, iznenadile su poljoprivrednike, ali i sve one koji su namjeravali i ove godine u svojim baštama posijati nešto povrća. Kilogram sjemenskog krompira popeo se na tri marke, a crvenog luka košta 3,5 KM, što je poskupljenje za skoro 70 posto u odnosu na prošlu godinu.
Nema proizvodnje
Iz poljoprivrednih udruženja upozoravaju da će se proljetno poskupljenje posebno odraziti na cijene ovih proizvoda krajem ljeta i ujesen.- Zbog velike vlage prošle godine više od 70 posto domaćeg luka i krompira je propalo. Bili smo primorani da uvozimo luk iz Holandije. A najveći je problem što u BiH niko ne proizvodi sjemenski luk i krompir – kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH. Zbog visoke cijene sjemena, mnoga poljoprivredna zemljišta ostat će nezasijana, što će, osim poskupljenja, dovesti i do nestašica povrća na trgovačkim policama.
Rok 30 dana
Dodatni problem s kojim se od početka godine poljoprivrednici u BiH suočavaju jesu poticaji kojih nema. Mljekari tako najavljuju da će, ako uskoro ne dobiju poticaje, blokirati najvažnije magistralne ceste u FBiH.
– Tražimo da u roku od 30 dana program poticaja prođe svu proceduru usvajanja. On postoji samo u radnoj verziji i još nije usvojen ni na Vladi FBiH, ni u odborima Parlamenta FBiH, pa samim tim ni u Parlamentu. Budžet Federacije za ovu godinu usvojen je 9. januara i zakonski rok bio je 60 dana da se završi s programom, dakle do 9. marta. On nije ispoštovan – kazao nam je Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa Unsko-sanskog kantona.
Džubur: Sve na čekanju jer Dom naroda nema odbore 
Kada će isplata poticaja poljoprivrednicima početi, vrlo je neizvjesno.
Ahmed Džubur, predsjednik Odbora Predstavničkog doma za poljoprivredu, kazao je jučer da će u ponedjeljak ili utorak održati sjednicu na kojoj će se usvajati program poticaja. Ali, time se ništa neće riješiti, jer Dom naroda neće zadugo obaviti svoj dio posla.
– Mi ćemo imati sjednicu da ne bude da od nas zavisi. Sezona je prilično u toku. Ali, opet se ništa neće riješiti, jer Dom naroda nema formirane odbore – rekao je Džubur.
 
 
(avaz)
Objava Paprene cijene: Zemljišta nezasijana, najesen nestašice pojavila se prvi puta na Jajce Online.Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement