Connect with us

BiH

Parlament BiH na putovanja za godinu potrošio 724.417 KM

Avatar

Published

on

Na putovanja u Parlamentu BiH iz godine u godinu se troši sve više novca, a u revizorskom izvještaju za 2018. navodi se da su ti troškovi bili 724.417 KM i da su za 5.890 KM viši nego 2017.

Najveći dio novca potrošenog na putovanja dat je za smještaj u inozemstvu, 248.395 KM. Zanimljivo je da je na tim putovanjima 212.000 KM potrošeno na troškove prijevoza u inozemstvu javnim sredstvima.

Značaj i efekt

Svi koji su išli na službena putovanja dobili su i dnevnice, a to nas je koštalo 147.312 KM.

Dnevnice su, kako se priča po kuloarima Parlamenta, ustvari najveći motiv za odlazak parlamentaraca na službena putovanja, od kojih većina nije imala nikakvog efekta niti značaja kako za BiH tako ni za njene građane.

Da je tako, potvrđuju i nalazi revizora, koji su, između ostalog, utvrdili da pri službenim putovanjima u Parlamentu u pojedinim slučajevima nisu priložene agende uz pozivna pisma koje bi bile osnov ispravnog obračuna dnevnica.

Prazni nalozi

Prije svega, nije se znalo ko snosi troškove putovanja i u kojem obimu, a upitan je bio i broj članova delegacija, što se direktno odrazilo na potrošnju budžetskih sredstava.

– Pravdanje putnih naloga nije se vršilo pravovremeno, a ponovo smo uočili da korisnici službenih putovanja ne popunjavanju putne naloge, već se samo potpišu na obračunati nalog koji popuni referent za obračun plaća i naknada – zaključili su revizori.

Upotreba 15 vozila košta 166.106 KM

LANI SU PORASLI I TROŠKOVI UPOTREBE AUTOMOBILA U PSBiH ZA 42.918 KM, PA JE UKUPAN TROŠAK ZA 15 VOZILA BIO 166.106 KM

Gorivo i popravci

  • NA DIZELSKO GORIVO POTROŠENO JE 76.966 KM, A NA USLUGE POPRAVKA I ODRŽAVANJA VOZILA 36.583 KM, DOK JE ZA OSIGURANJE POTROŠENO 28.328 KM.

Ugodno s korisnim

  • PARLAMENTARCI KOJI SU NA SLUŽBENA PUTOVANJA IŠLI SVOJIM AUTOMOBILOM TO SU NAPLATILI U UKUPNOM IZNOSU OD 54.722 KM.

 

 

(avaz)

Objava Parlament BiH na putovanja za godinu potrošio 724.417 KM pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement