Connect with us

BiH

Parlament FBiH naložio rekonstruisanje rudnika, EPBiH će procijeniti n…

Jajce Online

Published

on

Parlament FBiH naložio rekonstruisanje rudnika, EPBiH će procijeniti n...

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dionio je danas zaključke kojim je naloženo da se pristupi restrukturisanju rudnika u ovom entitetu, a da Elektriprivreda BiH izvrši analizu sposobnosti svakog rudnika, održivost eksploatacije uglja, te predloži zatvaranje neodrživih pogona i zbrinjavanje radnika.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH dionio je danas zaključke kojim je naloženo da se pristupi restrukturisanju rudnika u ovom entitetu, a da Elektriprivreda BiH izvrši analizu sposobnosti svakog rudnika, održivost eksploatacije uglja, te predloži zatvaranje neodrživih pogona i zbrinjavanje radnika.

Na sjednici je naloženo i da počnu pripreme za usaglašavanje novog kolektivnog ugovora za rudare.

Na sjednici je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima, a jedna od osnovnih odredaba je da će stranci koji počine prekršaj u FBiH morati da plate pripadajuće kazne ili troškove postupka prije nego što napuste BiH.

Predložena je i privremena zabrana izlaska takvih pojedinaca iz BiH posredstvom Službe za poslove sa strancima.

Na sjednici nisu usvojeni izvještaji zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin” i “Bakovići”, te Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić”, kao ni Zavoda za vaspitanje muške djece i omladine iz Sarajeva, te Ustanove iz oblasti socijalne zaštite Ljubuški.

Predstavnički dom FBiH zadužio je federalno Ministarstvo rada i socijalne politike da razmotri izvještaje ovih zavoda i sa nalazima Federalne uprave policije, tužilaštva i Kancelarije za reviziju institucija FBiH podnese izvještaj ovom domu o urađenom u roku od 60 dana.

Zadužena je i Vlada FBiH da za zavodu “Pazarić” izdvoji interventna sredstva za predstojeću sezonu grijanja, kao i da predstavnici Ministarstva rada i socijalne politike FBiH što prije posjete ovu ustanovu.

Direktor Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine “Pazarić” Redžep Salić rekao je danas u obraćanju poslanicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da je situacija u zavodu katastrofalna.

Prema njegovim riječima, štićenici u Zavodu žive jako loše, a radnici rade u nemogućim uslovima i veoma su malo plaćeni.

On je rekao da je prethodnih godina u sklopu Zavoda, prije njegovog dolaska na čelo ove ustanove, napravljeno više objekata bez urbanističke i građevinske dozvole, a da je samo na jednom od objekata sudski vještak utvrdio razliku od 300.000 KM.

Na sjednici je usvojen i Program rada Vlade FBiH za ovu godinu, kao i nekoliko akcionih planova, ali nije podržan izvještaj o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za prošlu godinu.

Naredna sjednica trebalo bi da bude održana 24. i 25. septembra.

Klix.ba

Objava Parlament FBiH naložio rekonstruisanje rudnika, EPBiH će procijeniti njihovu održivost pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement
The location could not be found.