Connect with us

BiH

Parlamentarci EU dolaze na granicu BiH: Hrvatska krši ljudska prava, s…

Avatar

Published

on

Parlamentarci EU dolaze na granicu BiH: Hrvatska krši ljudska prava, s...

Delegacija europarlamentaraca iz grupacije Zelenih najavila je posjetu granice Hrvatske i BiH kak obi snimili situaciju nakon mora optužbi da Hrvatska krši ljudska prava kada je riječ o tretiranju migranata.

Delegacija europarlamentaraca iz grupacije Zelenih najavila je posjetu granice Hrvatske i BiH kak obi snimili situaciju nakon mora optužbi da Hrvatska krši ljudska prava kada je riječ o tretiranju migranata.

“Sve članice EU prešutno podržavaju kršenja ljudskih prava migranata na Hrvatskoj granici, ocijenili su u petak razgovoru za Hinu zastupnici kluba Zelenih u Evropskom parlamentu nakon sastanka s ministrom unutrašnjih poslova Davorom Božinovićom koji odbacuje da takva kršenja postoje.

Njemački zastupnik Erik Marquardt ocjenjuje da su za situaciju na hrvatskoj granici krive sve članice EU, i napomenuo da delegacija nije tu “da se krivi Hrvatska policija” jer je stanje “rezultat pritiska iz cijele Unije”.

U razgovoru za Hinu europarlamentarci su istaknuli da su u ministarstvu i u razgovoru s pravobraniteljicom i udruženjima dobili potpuno suprotne informacije – prvi negiraju kršenja ljudskih prava migranata, dok su drugi iznijeli niz tvrdnji i svjedočanstava ljudi s terena koji to navodno potvrđuju.

“Bilo nam je važno da ne pričamo samo u Evropskom parlamentu, nego da se upoznamo sa situacijom”, rekla je Saskia Bricmont, zastupnica Zelenih iz Belgije i ocijenila kako je “kod Hrvatske problematičan način na koji se odnosi prema migrantima i što čini pushbackove”, odnosno prisilno vraća migrante koji su već ušli u Hrvatsku nazad preko granice u BiH.

“Nema govora o nasilju nad migrantima. Riječ je o prigovorima koji dolaze isključivo s lijevog političkog spektra, a niko o tome nije pokazao ni jedan relevantan dokaz”, rekao je Božinović.

Saskia Bricmont je nakon sastanka u ministarstvu unutarnjih poslova ocijenila da situaciju na granici između Hrvatske i BiH objašnjava činjenica da Evropska unija nema stvarnu zajedničku politiku azila i migracija.

Klix.ba

Objava Parlamentarci EU dolaze na granicu BiH: Hrvatska krši ljudska prava, snimit ćemo situaciju pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement