Connect with us

BiH

Partizansko groblje u Mostaru ponovo meta vandala

Avatar

Published

on

Partizansko groblje u Mostaru ponovo meta vandala

Partizansko groblje u Mostaru je oskrnavljeno, najvjerovatnije sinoć, u vrijeme policijskog sata. Uništeno je desetak spomen ploča.

“Ovog puta ne mogu reći da su to učinili maloljetni huligani, jer maloljetnicima je zabranjeno kretanje. Prema indicijama, vandalski čin učinjen je noću, u vrijeme kada se mogu kretati samo oni s posebnim dozvolama”, kaže predsjednik UABNOR-a BiH Sead Đulić.

Podsjeća na činjenicu da rušenje nacionalnih spomenika predstavlja atak na državu, kao i da se rušenje države obavezno mora sankcionisati u skladu sa zakonima.

“Dosadašnje nedjelovanje onih koji bi morali djelovati smatramo saučesništvom. Po ko zna koji put tražimo hitnu i efikasnu akciju i istragu o napadu. Pozivamo sigurnosne agencije da se uključe, jer 25 godina nakon rata od policijskih struktura ovdje nikad ništa ozbiljno nije preduzeto”, poručio je Đulić.

Partizansko spomen groblje mnogo puta dosad bilo je meta vandala, posljednji put dan uoči proslave Dana oslobođenja Mostara od fašističkog okupatora, kada su na zidovima spomenika ispisani uvredljivi grafiti koji su veličali fašizam.

Zbog opasnosti od pandemije koronavirusa, a s obzirom na činjenicu da najistaknutiji članovi UABNOR-a u Mostaru spadaju u rizičnu grupu, najnoviji napad nije prijavljen Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona. Da tokom posljednjih 48 sati prijava nije stigla u Ministarstvo unutrašnjih poslova, potvrdio je i dežurni operativac u Operativnom centru u Mostaru.

bhrt.ba

Objava Partizansko groblje u Mostaru ponovo meta vandala pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement