Connect with us

BiH

Pat pozicija u Kantonu Sarajevo: Ko je predsjedavajući i vrijede li us…

Avatar

Published

on

Web stranica Skupštine KS

Politička dešavanja u Kantonu Sarajevo dovela su do toga da se u ovom momentu uopće ne zna ko je predsjedavajući Skupštine KS Danijela Kristić iz NiP-a ili Mirza Čelik iz SDA.

Politička dešavanja u Kantonu Sarajevo dovela su do toga da se u ovom momentu uopće ne zna ko je predsjedavajući Skupštine KS Danijela Kristić iz NiP-a ili Mirza Čelik iz SDA.

Prema podacima s web stranice Skupštine KS, funkciju predsjedavajućeg u ovom momentu ne obavlja ni Kristić, a ni Čelik, već Elmedin Konaković.

Nova većina u Skupštini Kantona Sarajevo, koju čine SDA, SBB i DF, u subotu je izabrala zastupnika SDA Mirzu Čelika za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. On je u Kolegiju Skupštine KS zamijenio Elmedina Konakovića iz NiP-a, a kojem je u petak Klub zastupnika iz reda bošnjačkog naroda uskratio podršku za članstvo u rukovodstvu kantonalnog organa zakonodavne vlasti.

U jeku političkih prepucavanja, dok su Kolegij Skupštine KS još uvijek činili Elmedin Konaković, Danijela Kristić, Smiljana Viteškić i Vibor Handžić, stručnim službama Skupštine KS naređeno je da ni na koji način ne učestvuju u radu hitne sjednice koju je zakazala dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić iz SDA na zahtjev 18 kantonalnih zastupnika.

Tako su se državni službenici u Skupštini KS našli između dvije vatre: odlazeće strukture koja ima legitimitet da izdaje naređenja stručnim službama i dolazeće strukture koja će uskoro imati legitimitet da izdaje naređenja stručnim službama.

Sekretarka Skupštine KS Almira Kulovac-Šetkić odlučila je da ispoštuje volju članova Kolegija Skupštine KS iz NiP-a i Naše stranke pa tako sjednica koju je zakazala Viteškić uopće nije bila najavljena na zvaničnoj web stranici Skupštine KS, niti je informacija o održavanju sjednice, kao ni o završetku sjednice, dostavljena medijima.

Web stranica Skupštine KS Web stranica Skupštine KS

Poslovnik o radu Skupštine KS jasno je precizirao da Skupština KS ima svoj pečat i da se “o čuvanju i upotrebi pečata stara sekretar Skupštine KS”. Vladajuća većina u subotu se požalila kako nemaju pečat na sjednici te zatražila od Kulovac-Šetkić “da povede računa o tome da se ne dešava da neko uzima pečat i neko ne dozvoljava da se stavljaja pečat na akte”.

Ukoliko nema pečata, postavlja se pitanje ko će uputiti usvojene akte na objavljivanje u Službene novine Kantona Sarajevo. Ili još mističnije, ko će u svojstvu predsjedavajućeg potpisati usvojene akte – Mirza Čelik iz SDA ili Danijela Kristić iz NiP-a.

Posebno će biti zanimljivo gledati sjednicu Skupštine KS koja je zakazana za 8. januar 2020. godine, jer su svoj dolazak na sjednicu potvrdili i zastupnici vladajuće većine, a i zastupnici trenutne opozicije. Riječ je o sjednici koju je sazvao Elmedin Konaković dan prije nego će se sa stranačkom kolegicom zamijeniti na funkciji predsjedavajućeg Skupštine KS.

Ako je vjerovati zvaničnoj web stranici Skupštine KS, dužnost predsjedavajućeg Skupštine KS u ovom momentu ne obnaša ni Mirza Čelik, a ni Danijela Kristić, već Elmedin Konaković. Ruku na srce, ovo može biti i rezultat proste nemogućnosti stručnih službi da uprate ko se uopće nalazi na poziciji predsjedavajućeg Skupštine KS.

Klix.ba

Objava Pat pozicija u Kantonu Sarajevo: Ko je predsjedavajući i vrijede li usvojeni akti bez pečata pojavila se prvi puta na Jajce Online.

Feed: Jajce-Online.com

Oglasi
Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Vrijeme je isteklo. Molimo osvježite i unesite CAPTCHA vrijednost.

Advertisement