27.7 C
Jajce
Nedjelja, 3 srpnja, 2022
Jajce

Patrijarh Porfirije u Šipovu i Mrkonjić Gradu

Patrijarh srpski Porfirije posjetiće u subotu i nedjelju, 18. i 19. juna, Mrkonjić Grad i manastir Glogovac kod Šipova, a 25. i 26. juna Tuzlu, najavljeno je iz eparhija bihaćko-petrovačke i zvorničko-tuzlanske.

Iz Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske pozvali su vjernike da zajedno dočekaju srpskog patrijarha koji, kako je navedeno, dolazi da ih blagoslovi, pouči i podrži i da im svojom posjetom pokaže, dokaže i potvrdi da su dio jedne svete, saborne i apostolske crkve.

“U ovim danima kada se svijet nalazi na velikom raskršću dobra i zla, dužni smo da se kao preci naši, u vjeri i molitvi, saberemo oko svoje Crkve, jer ćemo samo tako nadživjeti dane koji su pred nama”, navodi se u saopštenju episkopa Sergija.

Iz Eparhije ističu da je patrijarhov dolazak u Mrkonjić Grad i manastir Glogovac poziv na duhovnu budnost “kako bismo u svojim dušama odvojili žito od kukolja, dobro od zla”.

Patrijarh srpski boraviti će 25. i 26. juna u dvodnevnoj posjeti Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom dočekat će patrijarha Porfirija u katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli 25. juna u 17.00 časova kada će biti služen svečani čin doksologije.

Patrijarh Porfirije će u nedjelju, 26. juna, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u katedralnom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli sa početkom u 9.00 časova, saopćeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Nakon evharistijskog sabranja biće upriličen kulturno-umjetnički program i trpeza ljubavi.

mondo.ba

Povezane vijesti

Predsjednik Ilmije IZ u BiH posjetio MIZ Jajce

Jajce Online

Prirodne ljepote i poštanska povijest BiH: VRBAS

Jajce Online

Predstavnici muftijstva i medrese posjetili džemate u MIZ Jajce

Jajce Online